Nyhet

Egyptens kopter lämnar konstitutionsutskottet

Egyptens kopter hoppar av samtalen om landets nya konstitution. Den islamistiska dominansen i konstitutionsutskottet gör deltagandet meningslöst, säger Koptisk-ortodoxa kyrkan i ett officiellt uttalande.

Beslutet, som togs sent i söndags, var i linje med uppmaningar från egyptiska liberaler att bojkotta konstitutionsutskottet, eftersom det inte anses representera alla landets politiska och etniska grupper.

En ny konstitution har länge setts som en grundbult för ett demokratiskt Egypten. Men många liberaler och vänsteranhängare har redan tidigare meddelat sin avgång från de konstitutionella samtalen. Efter valen har islamisterna över 70 procent av platserna i det parlamentet. Detta spiller över på arbetet med den nya konstitutionen, där islamisterna anklagas för att försöka dominerar processen och tvinga landet in i  en politisk kris.

Kopterna, som utgör Egyptens största minoritet, har länge haft en komplicerad relation till landets huvudsakligen muslimska majoritet.

Efter att president Hosni Mubarak.störtades har de kristna allt mer oroats av ett växande antalet attacker mot kyrkor. Den koptiske påven Shenoudas död I slutet av mars har inte gjort situationen lättare.

Häromdagen meddelade också Muslimska brödraskapet att man, trots tidigare löften om motsatsen, beslutat ställa upp med en egen kandidat i det egyptiska presidentvalet om två månader.


  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar