Efterlängtat fredsavtal undertecknat

Den colombianska regeringen och Farc-gerillan har nu undertecknat ett historiskt fredsavtal — för att få slut på mer än ett halvt sekel av strider i Colombia. - Vi håller på att återfödas för att starta en ny era av försoning och fredsbyggande, sade Farc-ledaren Timoleón Jiménez.

Presidenten Juan Manuel Santos och Farc-ledaren Jiménez undertecknade avtalet vid en högtidlig ceremoni i staden Cartagena i närvaro av internationella dignitärer, däribland Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

När avtalet var påskrivet utbröt ett högt jubel bland gästerna, som uppmanats att klä sig i vitt dagen till ära.

Presidenten hälsade Farcrebellerna välkomna till demokratin.

- I dag upplever vi glädjen i en ny gryning förColombia. Detta är ett nytt steg i vår historia — en tid av ett land i fred, sade presidenten under ceremonin.

- Det är slut på krig med vapen, och en diskussion om idéer har börjat, sade Farc-ledaren, som också bad offren om ursäkt.

- I Farcs namn ber jag om ursäkt till alla offer för konflikten, för den smärta som vi kan ha orsakat under detta krig, sade han.

- Det kändes otroligt fint att vara med och vi har fått många tack för de insatser som Sverige gjort. Och vi har tagit på oss att vara huvudansvarig för att tillsammans med organisationer leta efter de mer än 45 000 personer som är försvunna som vi på något sätt måste återfinna, säger utrikesminister Wallström till TT.

Innan ceremonin meddelade EU att de tar bort Farc från sin terrorlista, vilket innebär ett tillfälligt upphävande av EU:s sanktioner mot Farc.

Konflikten i Colombia har dödat mer än 260 000 människor. 45 000 saknas och nästan sju miljoner har tvingats fly sina hem.

Gustav Sjöholm/TT

Tove Eriksson/TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.