Efter Orlando: Pastor ifrågasätter hbtq-personers livsstil

Många hbtq-personer reagerar på uttalanden som den svenske pastorn Stanley Sjöberg gjort efter dådet på gayklubben Pulse i Orlando, där 49 människor miste livet och över 50 skadades. På Facebook och på sin blogg har Stanley Sjöberg bland annat skrivit "Varför kan inte dessa människor undvika att blotta sig med sin nakenhet och skrytsamt demonstrera för sin livsstil?!".

I en intervju med Expressen säger han att HBTQ-personer har rätt att leva som de vill men att de borde vara mer "lågmälda".

– De ska försvara sin identitet. Vi tror på det mångkulturella samhället. Men jag tycker det är oförståndigt som Pridefestivalen agerar. Det finns så många människor med den läggningen som är ute i kultur och näringsliv. Man behöver inte gå omkring hela tiden och tala om vilken sexuell läggning man har, säger han till tidningen.

Erik Andersson, förbundsordförande i EKHO - kristna hbtq-personer, undrar hur det är "möjligt att anklaga den som precis drabbats av den värsta hatattacken i USA:s historia för att ha provocerat med sin livsstil?".

I ett uttalande skriver EKHO såhär:

"Stanley Sjöberg skriver om hbtq-rörelsen provocerat och har egen skuld i detta, om islamisering som leder till hat, om nakenhet och om kroppslig obalans som orsakats av miljöförstöring. Kommentarsfältet kokar av hurra-rop och amen. Var kommer all denna hjärtlöshet ifrån?"

De fortsätter sitt uttalande med en uppmaning till kyrkor och samfund:

"Men mitt i allt detta hemska skapas möjligheten för oss andra att stå upp för kärleken. Att möta hat och terror med öppenhet och kärlek. Därför uppmanar vi nu kyrkor och samfund att manifestera mångfaldens rikedom genom att öppna upp kyrkorna för bön, gudstjänst eller mässa i regnbågens alla färger. Vi ber för Orlando och för alla människors rätt att vara dem Gud har skapat oss till. Hissa era regnbågsflaggor, tänd ljus och be tillsammans med oss."


Sara From

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Stanley skriver på sin blogg: ”Fortsätter ”pride-kulturen” att provocera kommer det som hänt i Orlando att upprepas i stad efter stad, land efter land.” – Denna mening ger mig obehagliga vibbar, liknande formuleringar hittar man i det nationalistiska lägret när flyktingförläggningar brinner och detta kan bara för lätt misstolkas som ett slags ursäkt. Bara ett par dagar efter ett massaker av nästan breivikska mått är detta något malplacerat. När lite tid har gått kan en lågmäld diskussion om möjlig översexualisering av Prideparader och liknande föras, men kanske inte just nu, i den värsta sorgen och bedrövelsen!
Joakim Wohlfeil
Extremt olycklig kommentar, men tyvärr även förklaringen. Man skall inte glömma att militanta islamister också provoceras av att kvinnor lever självständiga liv, att flickor utbildar sig, att den sekulära demokratin är historiens mest framgångsrika statsskick, att rätten att häda och byta religion skall vara självklar osv... En mycket farlig väg om man inte skall begränsa sina liv för att det skulle kunna provocera förvirrade bakåtsträvande religiösa galningar (oavsett religion)