Ebolaepidemin påverkar Metodistkyrkans skolor

På fem månader har 1 145 människor dött i ebolaepidemin, enligt Världshälsoorganisationen. För att förhindra att fler blir smittade har alla skolor i Liberias huvudstad Monrovia stängda. - Vi är i ett 90-dagars undantagstillstånd, säger Helen Roberts-Evans som arbetar med de skolor som Metodistkyrkan driver.

Helen Roberts-Evans berättar att det finns kontrollstationer på motorvägarna där man tar temperaturen på de resande för att förhindra Ebola-smittade att lämna Monrovia och sprida viruset. Offentliga sammankomster är förbjudna, vilket också har drabbat Metodistkyrkan.
- Alla företag måste ha hinkar med vatten och klor för handtvätt. Även utanför kyrkans byggnader har vi sådana hinkar för att hålla viruset borta, säger Helen Roberts-Evans som är Equmeniakyrkans kontaktperson.
Många sjukhus är stängda, men fortfarande används traditionella metoder i vården av sjuka och i omhändertagande av döda personer. Detta orsakar ytterligare spridning av viruset trots att medvetenheten om hur smittan sprids har ökat.
En ebolaklinik i Monrovia plundrades nyligen av beväpnade män och flera patienter tvingades fly.  Boende i området har motsatt sig hälsovårdsmyndigheternas upprättande av ebolakliniken eftersom man inte tror att ebolautbrottet är så allvarligt som myndigheterna hävdar. Plundrarna var, enligt AFP, beväpnade med påkar och skrek "det finns ingen ebola".
Liberia är ett av de länder som drabbats hårdast av epidemin. Landet fick i förra veckan läkemedlet ZMapp som tre läkare nu behandlas med. Två amerikanska sjukvårdare och en spansk präst, som arbetat på sjukhus i Liberia, har tidigare behandlats med läkemedlet. Tillståndet för amerikanerna har förbättrats, men den 75-årige prästen har avlidit. 
WHO uppger att det bara finns omkring 10-12 doser av ZMapp, vilket väckt etiska spörsmål om vilka som ska prioriteras.
 
 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.