Domkyrkopräster anmälda för felaktig tro

En privatperson har anmält de fem prästerna i Stockholms domkyrkoförsamling till granskning av domkapitlet Enligt anmälaren har prästerna ”ifrågasatt om Jesus Kristus är den enda möjliga vägen till frälsning” med sin debattartikel i DN i förra veckan.

De fem prästerna skrev att det finns olika vägar till Gud, att olika religioner kan leda till samma mål och att även den legendariske ärkebiskop Nathan Söderblom var inne på samma tanke. Utspelet har orsakat många reaktioner och slutligen nu också en anmälan till domkapitlet. Anmälaren skriver ”Bibeln är mycket tydlig på den punkten." (Jesus säger att han är den enda vägen till Gud! Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till fadern utom genom mig.) 

En anmälan av det här slaget leder mycket sällan till någon åtgärd, eftersom yttrandefriheten gäller även för präster.

Svenska kyrkans Stockholmsbiskop Eva Brunne har i ett uttalande för tidningen Dagen uttalat sitt stöd för artikeln s och redogjorde då för sin egen hållning:

 – För mig är Jesus min väg till Gud. Jag är lycklig nog att tro på Jesus, sade hon till Dagen

 – Men jag ser att andra som har en annan tro också har en gudsgemenskap. Vem är då jag att säga att den inte är riktig? Vi erkänner att det finns flera vägar till Gud.

 

Lennart Lundberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Anders Dillmar
Det är tyvärr så att många av uppgifterna i prästernas artikel är felaktiga, t ex om det katolska dokumentet Nostra Aetate. Varför är obegripligt. Vem som helst kan ju kontrollera. Dessutom är det som sägs om Nathan Söderblom en övertolkning som han knappast skulle ha godkänt. Reinfeldts glidning mellan "religion" och "religiöst maktmissbruk" är också tveksamt som argument. Öht är argumenteringen mycket undermålig i prästernas artikel. Naturligtvis ska vi vara medmänniskor och hjälpa andra trosutövare. Men det sade ju redan Jesus!

 

Till minne