Digert kyrkligt program på bokmässan

Förlåtelse, dödssynder och död. Det är återkommande ämnen i Svenska kyrkans program "Se Människan" på Bok och Biblioteksmässan i Göteborg som börjar på torsdag.

Precis som tidigare år erbjuds ett omfattande program under de fyra dagar som bokmässan pågår på ”Se människan” scenen. Svenska kyrkan är huvudarrangör men även andra delar av svensk kyrklighet finns med som medarrangörer på en del programmet. Till exempel finns studieförbundet Bilda med som arrangör till några seminiarer och framträdanden.

Det stora dragplåstret i år är deltagandet av ärkebiskop emeritus från Sydafrika Desmond Tutu och hans dotter, prästen Mpho Tutu. De medverkar i en rad framträdande bland annat i en direktsänd gudstjänst från mässgolvet med rubriken  "Steg till förlåtelse en möjlig väg för oss och vår värld", där bland andra ärkebiskop Antje Jackelén deltar.  Far och dotter Tutu framträder även i ett seminarium med förre ärkebiskopen KG Hammar och på "Se Människan"- scenen med Antje Jackelén.

Det är på denna scen som de flesta programpunkter äger rum och här kommer en strid ström av författare, präster och andra verksamma inom kyrkan att framträda.  Ett tema som återkommer är döden; John Ajvide Lindqvist talar om sin senaste bok Himmelstrand som är en berättelse om ensamhet som leder till döden, den israeliska författaren David Grossman om att överleva sitt barn och låtskrivaren och sångaren Johan Kinde talar om sin pappa vars vilja att dö var starkare än att leva och hur det påverkat sonens  liv. Om en pappas sjukdom handlar det också i samtalet med Sara Stridsberg som skrivit boken "Beckomberga" namnet på mentalsjukhuset där hennes pappa var inskriven en period. 

Bland övrigt medverkande finns författarna  Marcus Birro, Torgny Lindgren, Tomas Sjödin, Linda Olsson, Siri Huvstedt, före detta statsministern Ingvar Carlsson,  Per Schlingman och komikern Klara Zimmergren samt konstnären Lars Lerin. Från kyrkans värld deltar förutom Antje Jackelén, ärke/biskoparna emeriti Anders Wejryd, Claes-Bertil Ytterberg, Martin Lind ochCaroline Krook. Den senare ska inte bara leda flera samtal utan också tala om sin nyutkomna bok som tar sin utgångspunkt från teologen Olov Hartmans tankar. Två program uppmärksammar dessutom Svenska kyrkans ärkebiskop som tillträdde för 100 år sedan, Nathan Söderblom. Biskop emeriuts Jonas Jonsson har nyligen utkommit med en omfattande biografi om denne enastånde personlighet i svensk kyrkohistoria.

Ytterligare ett 100års-jubileum som uppmärksammas är psalmförfattaren Britt G Hallqvists liv.

För bokmässan i helhet är det Brasilien som är fokus land i år, med en rad inbjudna författare.

 

 

Signe Hassler

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne