Nyhet

Diakonia: Regeringen måste agera för Issa Amros frigivning

Sveriges regering måste agera för att den palestinske människorättsförsvararen Issa Amro ska släppas fri, kräver Diakonia. Issa Amro greps igår av den Palestinska myndigheten efter ett kritiskt inlägg på Facebook.

Gripandet är ytterligare ett exempel på hur Palestinska myndigheten den senaste tiden försökt tysta kritiska röster, skriver Diakonia i ett pressmeddelande. 

Bara under augusti månad har myndigheten, enligt Amnesty International, låtit gripa sex journalister och stängt ner ett trettiotal webbplatser.

36-årige Issa Amro är känd för sitt ickevåldsarbete i staden Hebron på Västbanken där han bor och verkar. I ett inlägg på sin Facebooksida kritiserade han igår gripandet av en lokal radioreporter och togs själv strax därefter.

– Vi har under lång tid sett en oacceptabel urholkning av yttrandefrihet och rättsäkerhet i de palestinska områdena, både från Palestinska myndigheten på Västbanken och från Hamas i Gaza. Kritiska röster har genom lagändringar, hot och repressalier tystats, säger Georg Andrén, nytillträdd generalsekreterare på Diakonia.

Palestinska myndigheten införde så sent som i juli en ny lag för digitala medier som förbjuder information som skulle kunna utgöra ett ”hot mot staten” .

”Lagen kritiserades starkt redan innan den hade börjat gälla eftersom palestinska oppositionella och människorättsorganisationer befarade att den otydliga formuleringen också skulle komma att användas mot dem”, skriver Diakonia.  

Farhågorna har bekräftats av den palestinska myndighetens kampanj mot yttrandefrihet som bryter mot såväl palestinsk som internationell lag.

– Sverige har erkänt Palestina som stat, vilket också innebär att regeringen bör ställa samma krav som på andra stater att respektera åtaganden. Vi förväntar oss påtryckningar som leder till att Issa Amro snarast friges och till att den palestinska myndigheten garanterar yttrandefrihet och rättssäkerhet i de områden myndigheten kontrollerar, avslutar Georg Andrén.

  • 1 Kommentar

  • Lägg till ny kommentar
  • Lars Göran Berg

    Utmärkt yttrande av Diakonia som tidigare agerat väldigt ensidigt för Palestinska myndighetens sak. En "stat" eller administration som lämnat demokratin. Presidentens mandat gick ut för länge sedan och nationer som inte har folkvalda ledare brukar får andra etiketter.