Diakonia pressar partiledarna

Diakonia har ställt 17 frågor till alla partier utom Sverigedemokraterna om bistånd, mänskliga rättigheter och klimat. På åtta frågor säger partiledarna ja, en av dem är bistånd utan krav.

Diakonia vill att de globala frågorna lyfts i den politiska debatten inför höstens riksdagsval, därför har organisationen gjort en enkätundersökning bland partiledarna. På åtta av de 17 frågorna svarade alla ja, däribland att: Biståndet ska vara obundet och inte knutet till köp av svenska produkter och tjänster. Sverige ska ha en samlad strategi för att bistå utvecklingsländer att motverka skatteflykt. Mänskliga rättigheter ska vara ett tydligt villkor för svenskt statligt stöd i form av exportkrediter och lån från svenska staten.

- Vår enkät visar att partierna lovar att förbättra politiken mot fattigdom och förtryck på en rad olika områden. Det finns en bred enighet. Det tolkar vi som utfästelser om ny politik - oavsett vem som vinner valet i höst, säger Bo Forsberg, generalsekreterare på Diakonia, i ett pressmeddelande.  

Men på ett område är partierna oense - klimatet. Bara miljöpartiet svarar ja på de tre frågorna som har med klimatet att göra. I svaren märks blocktillhörigheten, moderaterna säger nej till att avsätta medel utanför biståndsbudgeten för att nå upp till klimatavtalen medan vänsterpartiet säger ja. Det gör också Centerpartiet och Miljöpartiet. Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Folkpartiet svarar möjligen. 

Moderaternas nej kritiseras av Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg. I undersökningen skriver han "Att ta från befintligt bistånd blir ett nollsummespel för de fattiga som redan idag drabbas av klimatförändringarna." 

Sverigedemokraterna har inte fått svara på frågorna. Enligt Diakonia har det med ett styrelsebeslut att göra. "Vi ska samverka med partier som delar Diakonias grundläggande värderingar. Därför har vi inte frågat Sverigedemokraterna om att delta i vår enkät", skriver man i undersökningen. 

Enkäten ingår i Diakonias kampanj "Du har världens röst".

Elisabet Sandberg

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Om Sverigedemokraterna tycker jag inte. Trots detta anser jag det tveksamt att inte ställa frågorna även till detta riksdagsparti vilket bara förstärker dess "martyrstatus" som vuxenmobbat.