Diakonal och digital satsning mot ungas psykisk ohälsa

Firande med fanfar på melodica och diverse snacks när årets diakonala material presenteras i form av en helt ny digital satsning. – Den här gången har vi framställt en digital verktygslåda som nu är tillgänglig på vår hemsida, säger Björn Cedersjö, direktor, ekumenisk diakoni/kyrka-samhälle vid Sveriges kristna råd.

Det var referensgruppen för diakoni inom Sveriges kristna råd, med representanter från kyrkor och organisationer, som under måndagen den 14 mars lanserade ett  nytt material om barn och ungas psykiska hälsa. Diakoner, pastorer, ungdomsledare, journalister och allmänt intresserade informerades om den digitala satsningen kring materialet för diakonins månad. Nytt är också att hemsidan materialet kommer att uppdateras varje kvartal.

– Tidigare år har vi lagt upp diakonimaterialet som en pdf på nätet, men den här digitala verktygslådan är väldigt hanterbar då man till och med kan ha med sig den i mobiltelefonen, säger Björn Cedersjö, direktor, ekumenisk diakoni/kyrka-samhälle vid Sveriges kristna råd.

Materialet tar upp kyrkornas ansvar i mötet med unga som lever med psykisk ohälsa. Bland de intervjuade i filmklipp och poddar finns ungdomar som ger sin syn på psykisk ohälsa, samt Gabriel Wikström, hälso- och sjukvårdsminister och Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd. Under träffen berättar Björn Cedersjö att ledningen frågat sig vilka utmaningar diakoner i Sverige möter just nu.
– Utöver migrationsutmaningen ser vi ungas psykiska ohälsa som en aktualitet. Vi vill att materialet ska vara en resurs för diakonerna, men också nyttig för de som är drabbade av psykisk ohälsa, säger Björn Cedersjö, under en intervju framför de församlade, som filmas och ska läggas upp på hemsidan.

Han pratar om diakonin som praktiserad medmänsklighet, om kyrkan som en plats dit man ska få komma som man är. Om hur den ska vara en helande miljö, men också en plats där man kan reda ut vad som är psykisk ohälsa och vad som är vanliga utvecklingskriser. Med en fanfar från en melodica invigs den nya digitala satsningen. På storbildsskärm visas hemsidans innehåll, och ett par intervjuer som finns tillgängliga på hemsidan spelas upp för de församlade. Redaktionsgruppen som arbetat med hemsidan avtackas med en symbolisk gåva från Björn Cedersjö.
Irja Forsman är en av dem som tillhör redaktionsgruppen och har arbetat med den nya hemsidan. Till vardags arbetar hon som diakon i Svenska Kyrkan i Tidaholm. Tillsammans med de andra i redaktionsgruppen har hon tagit fram innehållet till hemsidan, och bestämt hur den ska vara uppbyggd och hur den ska se ut.

– Det har varit en ganska svår process. Det har inte varit helt lätt att bestämma hur mycket information som ska vara med. Vi har insett att det finns en stor kunskapsbrist vad det gäller psykisk ohälsa både hos diakoner och bland unga. Därför har hemsidan inneburit delvis rätt grundlig information kring psykisk ohälsa. Det är inte alla som vet vad till exempel bipolaritet innebär, säger Irja Forsman.

Irja Forsman åker runt och föreläser om psykisk ohälsa och har sett kunskapsbristen i vitöga.
– Vi i Sverige är inte så bra på att prata om det här. Jag arbetar med unga i min diakonala tjänst, och  tyvärr uppdagas inte en persons psykiska ohälsa förens efter en lång tid, säger Irja Forsman.
Hon berättade också att reaktionerna på ämnesvalet har varit odelat positiva och att de fortsätter att jobba med hemsidan framöver.

– Vi kommer att komplettera med nytt material framöver, men nu är det stora grundarbetet äntligen klart, säger Irja Forsman.

FAKTA: Diakonins månad.

Diakonins månad i september är ett ekumeniskt samarbete mellan kyrkor och organisationer. 2016 fokuserar vi på ungas psykiska ohälsa och därför har vi samlat digitalt material som både ger stöd till drabbade, men som också ger vägledning till de som är engagerade i socialt arbete. Materialet kommer att uppdateras regelbundet.

 

(Källa: www.skr.org)








 

 

Lukas Lind

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.