”Detta är motsatsen till Almedalen”

Att politikerna får tala till punkt, om ämnen bortom aggressiva debatter, är Vårgårda mötes framgångsrecept. Det verkar de flesta vara överens om.

– Partiledarna har varit jättenöjda! De tycker att det är som en oas i valrörelsen att komma hit. De tycker att detta är annorlunda, de får tala till punkt, med en inramning av mycket folk, säger en nöjd Göran Hernberger, projektledare för Vårgårda möte.

– Det har gått väldigt, väldigt bra allting och vi är mycket nöjda. Det har gått som vi planerat. Det känns gott på alla sätt

Det är för tredje valet i rad som partiledarutfrågningen sker just på Vårgårda möte. Första året sa dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt nej till ett deltagande, men när alla andra sagt ja ledde allmänhetens påtryckningar till att han ångrade sig, och kom till Vårgårda. Sedan dess kommer alla partier mangrant.

– Jag har skickat ut brev med inbjudan och fått positiva svar från allihop. Så enkelt är det… vi har inte behövt tjata.

I kvällspressen kallades Vårgårda möte för ett frikyrkans Almedalen, men den bilden delar inte Britta Hermansson, som tillsammans med Robert Eriksson varit den som lett samtalen med partiledarna.

– Nej detta är verkligen inte Almedalen! Enda likheten skulle väl vara att de har en dag var. Här är det samtalet som är det viktiga. Inga tal. Och jättegod ton. Det är ju annars den stora snackisen, att det är så dålig ton i politiken. Att det är hårda ord i debatterna. Detta är verkligen motsatsen, säger hon.

Responsen arrangemanget får är väldigt god, konstaterar hon.

– Partiledarna har verkligen betonat hur mycket de uppskattar att få ha samtal såhär, mitt i den annars hetsiga debatten. Det har varit väldigt påtagligt och det är vi väldigt glada för.

Britta Hermansson lyfter också fram de många hundra ideella som ställer upp för att möjliggöra arrangemanget.

– Det blir liksom wow att komma till det här stora sammanhanget!

I Vårgårdabygden finns en anda som möjliggör att funktionärer ställer upp i veckorna tre. Första helgen sammanföll det dessutom med de stora cykeltävlingar som kommunen står värd för, vilket gjorde att många funktionärer fanns med på båda ställena. Till detta kommer en stor, välrepeterad kör som sjöng med Carola, tillsammans med ett månghövdat husband.

Flest besökare av partiledarna fick Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, omkring 2 300 personer, även om flera hundra åhörare avvek innan det mötet var slut. Annie Lööf drog omkring
2 000 personer och statsminister Stefan Löfven lockade 1 800. Ungefär lika många hörde Ebba Busch Thor i Vårgårda. Övriga partier drog färre besökare, enligt beräkningar av vakter.

Fakta: Vårgårda möte

Partiledarutfrågningarna började i Svenska Missionsförbundets regi 1968 och firar i år sålunda 50-årsjubileum. Från början leddes utfrågningarna av John Hedlund med bland annat dåvarande statsminister Tage Erlander och traditionen har fortsatt utan avbrott. För tredje valet i rad sker utfrågningarna i Vårgårda där elva församlingar inom Equmeniakyrkan står som arrangörer.

Anna Hagnell

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice