Det krävs ett mirakel i Syrien

– Bara Gud kan lösa situationen i Syrien. Tragedin som utspelar sig varje dag verkar vara bortom all jordisk makt, säger Mary Mikhael, samordnade för det hjälparbete som Evangeliska Synoden i Syrien och Libanon genomför i landet.

Mary Mikhael deltog i Equmeniakyrkans kyrkokonferens för att informera om det katastrofala läget i Syrien. Hon är tacksam för samarbetet med Equmeniakyrkan och andra kyrkor i världen. Inte bara för den ekonomiska hjälpen utan framför allt för förböner och omsorg.

— I vår utsatta situation behöver vi allt stöd vi kan få för att orka fortsätta vårt hjälparbete bland dem som drabbats av våld och förtryck, säger hon.

Mary Mikhael var tidigare rektor för en teologisk högskola i Damaskus. Som pensionär använder hon all sin tid till att samordna kyrkans hjälparbete i Syrien och Libanon. Hon bor i Libanon men är född i Syrien, där hon har hela sin familj.

— Jag reser dit så ofta säkerhetsläget medger för att hälsa på min familj och för att ge stöd åt de kristna som har stannat kvar i landet.  Därut-

över har jag daglig kontakt med kyrkans ledare via mobiltelefon och mejl.

När Mary Mikhael besökte Sverige för två år sedan berättade hon om den pågående konflikten mellan syriska regeringstrupper och flera oppositionella grupperingar. Då var det få som hört talas om IS, islamiska staten. I dag strider unga män och kvinnor från 83 länder på syrisk mark och freden verkar längre bort än någonsin.

— Läget för Syriens kristna är mycket allvarligt. Jag får nästan dagliga rapporter om hur IS vandaliserar, kidnappar och dödar människor.  Tidigare levde vi i relativ fred. Även om Syrien aldrig haft en fungerande demokrati, så kunde vi kristna samlas till gudstjänster utan hot och vi levde i fredlig samexistens med våra muslimska grannar i byar och städer.

Det är en mycket sorgsen Mary Mikhael som berättar om övergrepp och som tvingar tusentals människor på flykt. Hittills har striderna kostat omkring 200 000 människor livet, uppemot 4 miljoner har tvingats lämna landet och 6,5 miljoner är internflyktingar. 

— När IS kommer till kristna hem så ger de tre alternativ: Konvertera till islam, lämna byn eller dö. Nyligen blev en handikappad man i en av våra kyrkor skjuten framför ögonen på sin syster som blev svårt traumatiserad.

Mitt i detta kaos lever kyrkan och försöker hjälpa de drabbade med mat, kläder, mediciner och tak över huvudet oavsett vilken religion de tillhör.  Men kyrkan vill också ge andligt stöd till dem som vågar vara kvar. I byar där de kristna ändå tillåts stanna är det förbjudet att fira gudstjänst eller ens bära ett kors eller andra kristna symboler.

— Människor samlas ändå i hemlighet till gudstjänst. Vi har försökt uppmuntra de kristna att stanna kvar för att Syrien inte ska tömmas på kristna. Men vilka är vi att göra detta i det läge som nu råder? Vi kan bara be om Guds beskydd och hjälpa dem med de mest akuta behoven.

Mary Mikhael får tårar i ögonen när hon berättar. Hon säger att hon ibland är förundrad över att hon kan resa runt i världen och berätta om tragedin i sitt hemland utan att gå sönder.  Det skulle vara lätt att bli handlingsförlamad och tappa hoppet.

— Vi måste leva varje dag med övertygelsen att Jesus har lovat vara med oss till tidens slut. Kyrkan kan trots hot och svårigheter leva ut sitt budskap. Hopp beror inte på människan utan på Gud som är hoppets källa. Det finns hopp för Syrien därför att Gud är där. Om vi inte tror på det så har vi inget att leva för.

Mary Mikhael vädjar om fortsatt förbön för situationen i hela Mellanöstern. Det är en mycket farlig tid för hela regionen med människor på flykt, IS framfart och konflikter med många inblandade parter.

— Vi ser inte någon fredlig utveckling, men om vi slutar hoppas då har vi inget att leva för, säger hon.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne