Nyhet

"Det finns människor som dag och natt jobbar på att utrota oss"

– Be för oss. Vi är övertygade att det finns människor som dag och natt jobbar för att utrota oss. Om kristendomen dör ut i Mellanöstern är det ett problem för hela kristendomen. Det var budskapet från den syriskt-ortodoxe ärkebiskopen Nicodemus Daoud Sharaf, som besöker Oasmötet i Varberg.

Under torsdagseftermiddagen medverkade han i det nu pågående Oas-mötet och berättade om sin dramatiska flykt från staden Mosul i norra Irak.

– En soldat sa att jag kommer att leda dig ut. Men du måste komma nu, berättade han för de cirka 150 samlade prästerna.

– Jag lyckades bara ta med mig mitt pass, inte ens min laptop fick jag med.

Ännu mindre möjlighet hade han att rädda värdefulla skrifter från 200-talet. Nu efter IS framfart är över 300 manuskript försvunna.

- 150 000 kristna blev utslängda på gatan. Människor sov på kartonger. Självklart öppnade vi alla kyrkor. Men det räckte inte, berättar ärkebiskopen med hjälp av journalisten Nuri Kino som tolkade honom.

– Vi tackar Gud för att det här skedde på sommaren och inte på vintern. Vår sommar kan vara 50 grader varm. Jag har sett barn dö av värmen på gatan.

Han berättar att alla kristna lämnade Mosul. Men många kom tillbaka efter att det varit lugnt i två veckor.

– Sen gav de oss tre val: Konvertera till islam, dö eller lämna era hem med bara kläderna på. De gav oss 48 timmar.

När de kristna lämnade staden en andra gång gjorde IS gränskontroller, hotade att döda alla och stal vad  de fått med sig t om blöjorna till barnen.

– De lyckades ta ifrån oss allt våra kyrkor, vår värdighet och våra pengar. Vi är mycket glada att de inte tog Jesus ifrån oss. Det kommer de aldrig att kunna göra, sade ärkebiskopen.

– Ingen hjälpte oss inte USA inte EU. Det hände inför hela världens ögon, inför satelliternas ögon. De såg inte vad IS gjorde mot oss. Om det inte varit för Gud kunde hela vårt folk ha utrotats.

Efter föredraget berättar han att han är mycket besviken över att allt fick ske utan motstånd från andra länder.

På frågan om vad vi kan göra i Sverige svarar han:

– Be för oss. Genom bönerna och genom Jesus är vi starka.

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar