Denis Mukwege prisad i riksdagen

Idag, måndag, fick den kongolesiske läkaren Denis Mukwege ta emot Right Livelihood-priset 2013 för sitt arbete bland Kongos tusentals våldtagna kvinnor.

Mukwege får priset för sitt arbete med kvinnor som överevt konfliktrelaterat sexuellt våld och för att uppmärksamma övergreppens bakomliggande orsaker. Han är grundare och chef för Panzisjukhuset i Bukawu  där 40 000 kvinnor fått fysisk och psykisk hjälp.

Trots att Mukwege utsatts för mordförsök arbetar han outtröttligt vidare för de våldsutsatta  kvinnorna. I olika sammanhang har han också uppmärksamma att förövarna till dessa fruktansvärda brott oftast klarar sig undan straff, även om de kan identifieras. I ett tal i FN tidigare i år sa han: ”Vi behöver inte mer bevis, vi behöver handling, snabba åtgärder för att gripa de ansvariga för dessa brott mot mänskligheten och ställa dem inför rätta. Rättvisa är inte förhandlingsbart”.

Efter att en av de största gerillagrupperna i det krigsdrabbade nordöstra Kongo Kinshasa nu har besegrats hoppas Denis Mukwege på att våldtäkter och tortyr mot kvinnor ska minska.

-Vi har ännu inte sett att antalet har börjat minska, men vårt hopp är att om situationen stabiliseras kan vi också se en minskning, sa han i samband med prisutdelningen.

Right Livelihood-priset, som brukar beskrivas som ett alternativt fredspris delades ut idag i Riksdagshuset. Prissumman är på 500 000 kronor. Förutom Denis Mukwege fick ytterligare tre personer motta priset: Paul Walker, Raju Sourani och Hans R Herren.   

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.