Den snabbaste klassikern

Den svenska klassikern består av fyra långloppstävlingar i fyra olika sporter; Vasaloppet (90 kilometer) skidåkning, Vätternrundan (300 kilometer) på cykel, Vansbrosimningen (3 kilometer) och Lidingöloppet (30 kilometer) löpning. Men det var egentligen inte ens säkert i början av året att Jakob Hjelmåker, som mest tycker om skidåkning och cykling, skulle satsa på att genomföra hela klassikern, utan det var någonting som kom spontant när han hade genomfört de första två.

— Jag brukar cykla Vätternrundan varje år, och i år lyckades jag göra det på en väldigt bra tid. Det fick mig att fundera på om jag kanske inte skulle försöka satsa på en klassiker ändå, trots att det var elva år sedan jag gjorde den förra gången.

Dagen efter bestämde han sig för att genomföra de två kvarvarande tävlingarna också.  Efter Vätternrundan var det tre veckor till Vansbrosimningen, och han började direkt med att försöka lära sig bli en bättre simmare.

— Tävlingsmomentet är väl kul men jag tror framförallt att jag tycker om att utmana mig själv. Jag vill sätta upp höga mål och se om jag kan nå dem. Den här gången blev det en liten sporre när det inte var så många före mig efter Vätternrundan och Vasaloppet. Annars brukar det inte vara så viktigt för mig, säger Jakob Hjelmåker.

För att genomföra en bra klassiker tror han att det är flera saker som är viktiga. Framför-allt att man är allsidig och inte bara satsar specifikt på en av deltävlingarna utan försöker bli så bra som möjligt i alla fyra.

— Många andra som tävlar i klassikern har nog oftast en gren som de satsar mest på och försöker bara klara av de andra, men jag försökte i år pressa mig själv till att göra så bra som möjligt i alla olika tävlingarna, säger han.

Samtidigt gäller det att hålla sig frisk under hela året. Något Jakob Hjelmåker brukar göra, men just den här gången höll det på att ställa till det i den tredje deltävlingen.

— Efter åtta år med barn på dagis så har jag nog byggt upp ett rätt bra immunförsvar, och är väldigt sällan sjuk. Men tyvärr var jag magsjuk fram till natten innan den tävlingen och var nära att kasta in handduken, men jag lyckades ta mig upp till Vansbro och genomförde loppet. Det blev inte så mycket nytta av det simsättet jag hade tränat på, men det blev en helt okej tid för mig ändå, säger han.

Efter tre deltävlingar hade han åkt Vasaloppet på fem timmar, en minut och 14 sekunder, Vätternrundan på sju timmar och 16 minuter blankt, samt Vansbrosimningen på 58 minuter och 32 sekunder — då återstod bara Lidingöloppet i september. När även den tävlingen var avklarad efter två timmar, sex minuter och 53 sekunder kunde han titulera sig årets bästa klassikergenomförare med sammanlagda tiden 15:22:39. Det var 73 personer som genomförde alla fyra tävlingarna under 2015.

— Jag hade ställt in mig på att loppet skulle vara jobbigt. När jag sprang det för elva år sedan hamnade jag i sjukvårdstältet efteråt, men nu försökte jag ta det mer försiktigt och hålla ett jämnare tempo över hela loppet. Så det var jobbigt men gick ändå ganska kontrollerat, säger han.

För att hålla sig i form året om försöker han träna effektivt. Som han själv beskriver det, genom att bland annat cykla till jobbet några dagar i veckan och då och då ta en joggingtur på lunchrasten. Totalt blir det runt fyra-fem pass i veckan.

— Hemma har jag också en liten hörna i garaget där jag har en stakmaskin som jag kan träna på kvällarna. Min fru jobbar natt som sjuksköterska, och när barnen har somnat vid tio-tiden så är det bara att tagga igång och köra en halvtimme i garaget innan man själv går och lägger sig, säger han med ett leende.

Jakob bor i Västra Frölunda med sin fru Karolina och de fyra barnen Julia, Molly, Hugo och Ebba, som är mellan 4 och 9 år gamla. När han inte jobbar på teknikföretaget Delphi vid Volvo i Torslanda går mycket av hans tid åt till att vara med på barnens fritidsaktiviteter.

— Jag har ställt upp som hjälp på scouterna en gång, och hoppat in som fotbollstränare när det varit ont om ledare.

När det gäller mitt engagemang i kyrkan är jag inte aktiv i något varje vecka, förutom att jag ingår i en städgrupp för en av församlingens fastigheter. I mitt jobb reser jag rätt mycket och är flera veckor utomlands varje år, ofta i Kina eftersom Volvo har en tät koppling dit, och då är det svårt att binda upp sig. Men jag försöker hjälpa till när jag behövs.

Det är lätt att få bilden att Jakob Hjelmåker alltid har varit träningsvillig, men så är inte fallet. Som tonåring beskriver han sig som ganska bekväm och det var först när han passerade 20 som han började träna mer regelbundet. Och då fastnade han för det.

— Jag var runt 21 år när jag åkte Vasaloppet för första gången, men då hade jag ingen jättebra tid. Jag hade inte tränat längdskidor aktivt mer än någon vecka och hade väl inte riktigt tekniken, men jag fick mersmak. Några år därefter åkte jag mest för skojs skull, men sedan började jag fundera på att skaffa rullskidor och då blev det Vasaloppet som var det stora målet varje år.

Blir det någon mer klassiker?

— Det känns som att min klassiker har lite förbättringspotential. Min tanke är att eftersom man kan ”bygga om” en klassiker så vill jag att den börjar räknasd från Vätternrundan som jag gjorde i våras och sedan ta med nästa års Vasalopp där jag förhoppningsvis har fått en bättre tid, årets lopp var väldigt långsamt eftersom det var så blött. På så sätt kan jag få ner min totala tid ytterligare, säger Jakob.

Nästa år väntar annars en ännu större utmaning. Jakob har anmält sig till triathlon-loppet Iron Man, som innehåller 3,86 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling och 42 kilometer löpning efter vartannat. En rätt bra uppgift för den som vill pressa sig själv och sin förmåga till det yttersta. 

 

Jakob Romeborn

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.