Demokratipris till Walla Carlsson

Walla Carlsson, Equmeniapastor och missionär i Litauen, har fått Karlskrona kommuns demokratipris 2014. Hon tilldelas priset för sitt "mångåriga, oegennyttiga och vida uppskattade arbete för människor i nöd och utsatthet, såväl här hemma i Sverige som i utlandet".

Hur känns det att få den här uppskattningen?

- Väldigt roligt nu när jag kommit över chocken. Jag tycker kanske att någon annan kunde fått priset, men jag är ödmjukt tacksam.

Priset delades ut på nationaldagen. Hur var det?

- Jag vet inte för jag var inte där. Min yngsta dotter fick ta emot det eftersom jag var i Italien på metodistkvinnornas Europakonferens som representant för Kristen och kvinna.

Du arbetar med de fattigaste och mest utsatta människorna i Litauen och även här i Sverige. Dessutom är du politiskt engagerad som vice ordförande i socialnämnden i Karlskrona. Vad driver dig till detta helhjärtade engagemang?

- Kärleken till människor och den jag har fått av Herren. Jag tycker att alla människor är lika mycket värda oavsett om de har en hög status i samhället eller sitter på gatan och tigger. Det är något jag har burit med mig hela livet. Arbetet i Litauen bland barnen och i kriscentret för misshandlade män och kvinnor känns otroligt meningsfullt.

Hur tycker du det är att dela din tid mellan två länder, som pastor i Karlskrona och missionär i Litauen?

- Det finns behov överallt även om de ser olika ut. Så länge jag kan göra en insats för människor så vill jag fortsätta mitt arbete.

Vad ska du göra för prissumman på 20 000 kronor?

- Det blir nog någon resa, kanske till Indien där jag inte varit på många år.

 

CHRISTINA LARSSON

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.