Danska socialdemokrater föreslår slopad asylrätt

Socialdemokraterna i Danmark vill skärpa möjligheterna till att få asyl i landet.

Enligt partiets nya och än mer skärpta migrationspolitik ska det inte längre gå att söka asyl vid gränsen eller vid landets största asylmottagning, Center Sandholm. Socialdemokraterna vill i stället att asylsökande skickas till ett tredje land, exempelvis i Nordafrika, där mottagningscentrum ska upprättas och som ska skötas av danskar. Där ska personerna som sökt asyl vistas under tiden deras ansökan behandlas.

– Det är viktigt att skapa ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har i dag, säger Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen till DR Nyheter.

Men de flyktingar som beviljas asyl i det nya systemet ska heller inte få komma till Danmark. De ska i stället skickas till ett av FN:s flyktingläger, enligt förslaget.

I gengäld kan partiet tänka sig att Danmark tar emot kvotflyktingar från FN igen. Antalet skulle också kunna var fler än de 500 per år som togs emot innan ett stopp infördes i höstas.

– Vi ser en utveckling i skolan och på gymnasiet, och vi ser det helt klart i bostadsområdena, att vi lever mer och mer åtskilt. Det bekymrar mig djupt. När vi i så många år har haft ett skattefinansierat välfärdssamhälle, så kräver det starka samhällen. Vi måste vara riktigt, riktigt uppmärksamma på om det är det vi håller på att förstöra, säger partiledaren Mette Frederiksen (S) till danska BT. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas Kärrlander

Ja, det kom ju inte direkt som någon överraskning, från ena diket till det andra.

 

Till minne