Dalmans storseger i biskopsvalet

Domprost Johan Dalman, 54, blir Strängnäs nya biskop. I dagens biskopsval fick 343 röster mot utmanaren Cristina Grenholm, 56, kyrkosekreterare i kyrkokansliet, 149 röster Det är den största segermarginal som någon har vunnit med redan i första omgången av ett biskopsval. - Jag är världens gladaste, lyckligaste människa, säger Johan Dalman.

Att någon vinner ett biskopsval redna i första omgången är ovanligt. Det har bara hänt i Lund stift 2006 när Antje Jackelén valdes med 52 procent av rösterna och i Växjö stift när nuvarande biskopen Jan-Olof Johansson valdes är 2010 med 60,1 procent av rösterna. Antje Jackelén upprepade sedan den bedriften när hon år 2013 valdes till ny ärkebikop med nära 55 procent av rösterna.

Redan i nomineringsvalet i februari fick Dalman mer än 52 procent av rösterna. Nu fick han 68,5 procent av rösterna.

 - Det är fantastiskt. Jag är alldeles knäsvag av lycka, säger en strålande glad Johan Dalman, en knapp timme efter att den preliminära röstsammanräkningen har avslutats.

– Det är ju ingen Oscars statyett för utförda gärningar som jag har vunnit. Det är nu det börjar, 

Han ser som den stora utmaningen sitt nya jobb att komma tillbaka till trons grundkällor.

– Be, bry dig och fira gudstjänst är mitt grundmantra. Det gäller alla kristna.

För att leva upp till den börjar den nyvalda biskopen varje dag före klockan 6 med en rejäl bönestund på cirka en halvtimme. Det berättade han vid hearingen i Eskilstuna i lördags.

– Jag måste bara ha det, säger han. 

Hans liv har inte alltid sett ut så. När hans och hustruns tre barn var mindre var det svårare att få den tiden på morgnarna.

– Men jag har hittat tillbaka till det inte minst med hjälp av Martin Lönnebos Frälsarkransen för många år sedan. Det har blivit som ett behov för mig, som att borsta tänderna.

Domprost Dalman ser nu fram emot flytten från den vacker belägna domprostgården med utsikt över Mälaren till biskopsgården som ligger närmare domkyrkan.

Nuvarnde biskop Hans-Erik Nordin lägger ned biskopstaven i slutet av augusti och den 6 september vigs Johan Dalman till biskop i Uppsala domkyrka.

Den tredje kandidaten prefekt Elisabeth Christensson, Ersta, fick bara fem röster.

Lennart Lundberg

Kyrkans Tidning

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne