Fettisdagen är här och därmed äntligen dags för alla renläriga att få äta semla. I år finns det otaliga varianter av den klassiska bakelsen: bao-semlan, räksemlan, tårtsemlan, semmel-smoothien, lusse-semlan med mera.
- Efter förra årets succé med semmelwrappen verkar många konditorier nästan känna sig tvungna att lansera sina egna hybridformer.
Ekmans konditori i Trollhättan har hittat på flera egna varianter. Förra året gjorde de succé med korvbrödssemlan och i år har chokladbollssemlan gjort entré.
- Vi kom bara på idén. Vi hade smeten bredvid oss och rullade en bulle och la i semlan, säger ägaren Mikael Ekman.
Men den populäraste på Ekmans konditori är ändå den klassiska.
Konditor Mari Öhrn håller sig också till den klassiska bakelsen, som hon helst äter i ett fat med varm mjölk, en så kallad hetvägg.
- Då blir det lite svårt med de här nya varianterna som man inte kan lägga i varm mjölk.
Detta är en semla
En semla är en vetebulle med fyllning av mandelmassa och vispgrädde som traditionellt äts innan, eller under, fastetiden innan påsken.
Semlorna åts för att människor skulle feta till sig efter den långa magra vintern.
Nu gör semlorna entré redan före jul och äts fram till fettisdagen.
Fettisdagen firas i flera länder: I England finns "Pancake day", i USA "Mardi gras, i Österrike och Tyskland heter dagen "Faschingsdienstag".
Den klasiska semlan är unik för Sverige i den formen vi äter den. Den kom till när Sverige var katolskt och det finns liknande bakverk i flera andra länder. Den gemensamma nämnaren är: "feta, goa friterade bakverk".
Mandelmassan introducerades först på senare delen av 1800-talet. En gotländsk bagare lanserade vispgrädden på 1930-talet.
Källa: Nationalencyklopedin, Mari Öhrn
LÄGG TILL NY KOMMENTAR