Colombia röstade nej till freden

Folket i Colombia röstade nej till vad som beskrevs som ett historiskt avtal, men båda sidorna lovar att fortsätta fredssamtalen. Utrikesminister Margot Wallström säger att hon är positiv till att Farc-gerillan är villig att fortsätta fredssamtalen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) var med och bevittnade undertecknandet av fredssamtalet i Colombia förra veckan. Trots att det colombianska folket nu röstat nej, hoppas hon att det ändå kan komma till stånd.

Anhängare till fredsavtalet brast ut i gråt där de följde valresultaten i realtid framför storbildsskärmar.

- Jag är verkligen överraskad. Det här är sorgligt för landet, säger colombianen Rodrigo José Galindo, till TT.

Nej-sidan vann marginellt med 50,23 procent, mot 49,76 procent för ja, enligt Colombias valmyndighet.

Till skillnad från opinionsundersökningar inför omröstningen — som pekade på en jordskredsseger för ja-sidan — blev omröstningen extremt jämn. "En komplett chock", säger Jorge A Restrepo vid forskningsinstitutet Cerac.

- Vi kommer från en eufori efter undertecknandet av fredsavtalet; den vackra och känslosamma ceremonin, där Farcrepresentanter bett offentligt om ursäkt och ömsesidig vapenvila. Men nu måste man säga att halva befolkningen är lättad över att det här avtalet — som var ganska skonsamt mot Farc — inte blir av. Du kan höra barn som firar i Bogotá i dag, säger han.

"Valresultatet i Colombia i natt lämnar ingen oberörd. Vi hoppas nu att de samtal som ska föras på högsta nivå mellan ja- och nejsidan kommer att resultera i en överenskommelse för en fredlig lösning på den väpnade konflikten som har drabbat så många kvinnor, män och barn", skriver Margot Wallström i en kommentar till TT.

Taggar:

Colombia

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.