Burkadom befaras dra igång avsvalnad debatt

Europadomstolen för de mänskliga rättigheter i Strasbourg sa nyligen ja till det franska förbudet om att bära burka eller niqab på allmän plats.

– Inte förvånande, säger Mona Samadi, lektor i folkrätt vid avdelningen för Mänskliga rättigheter på Teologiska högskolan i Stockholm.

Det var efter att en kvinna hade vänt sig till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna som utslaget kom den första juli. Kvinnan ville få Frankrikes lag från 2011 om att det är förbjudet att täcka sitt ansikte på allmän plats prövad, hon är muslim och lagen har inskränkt hennes möjligheter att klä sig som hon vill. Kvinnan anser även att hon har diskriminerats av lagen.

Men nu ger alltså Europadomstolen Frankrike klartecken, förbudet står inte i strid med religionsfriheten eller andra mänskliga rättigheter. Huvudskälet till domen är att det tillhör villkoren i ett samhälle där människor samexisterar att man visar ansiktet. Domstolen gick därmed på Frankrikes linje om ”att en slöja som täcker ansiktet på allmän plats kan underminera innebörden av att leva tillsammans.”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

– Det är inte förvånande att Frankrike får klartecken. För Europadomstolen är det viktigt att man tillåter medlemsländerna att åberopa sina grundläggande principer. I Frankrike är sekularismen av stor betydelse, därför låter man den gå före den individuella rätten att få vara religiös, säger Mona Samadi.

– Men det intressanta i den här domen är att man lyfter fram att syftet med förbudet är att olika människor ska kunna leva tillsammans. Att lagen är till för en integrationsprocess.

Trots att domstolen medger att förbudet främst påverkar muslimska kvinnor anser man inte att lagen uttryckligen vänder sig mot en viss typ av religiös klädsel. 

Mona Samadi tror inte att domen öppnar för att andra EU-länder nu följer efter Frankrike. Däremot kommer debatten att ta fart.

– Jag tror också att konflikter mellan religion och mänskliga rättigheter kommer att bli alltmer aktuella framöver.

Frankrike och Belgien är de enda länderna i Europa som förbjuder att människor täcker ansiktet men framför allt Schweiz är på gång att införa ett förbud.

I en intervju med Sveriges Radio säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder att domen är en möjlighet att väcka liv i frågan i Sverige.

– För oss är det en självklarhet, och det har funnits med en tid att vi vill verka för att Sverige inför ett sånt här förbud.

Elisabet Sandberg

Fakta:

Burka är en fotsid klädsel med slöja som täcker ansiktet, och galler även ögonen. Den används av muslimska kvinnor i främst Afghanistan. Niqab, som är mycket vanligare i Europa, täcker ansiktet, men inte ögonen.

Hijab är en slöja som täcker håret och axlarna.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice