Buddism och behagligt liv lockar allt fler

Unga svenskar är mer positivt inställda till buddism än till kristendom, konstaterar SOM-institutet i sin senaste rapport. Men trots dalande popularitet har kristendomen fortfarande en stark ställning i Sverige.

 

Över lag har Svenskarnas attityd till samtliga världsreligioner blivit alltmer negativ, konstaterar SOM-institutet  vid Göteborgs universitet i sin årliga rapport, som i år har titeln ” I framtidens skugga”. Enda undantaget är inställningen till islam, även om den övervägande delen svenskar fortfarande är negativa. 

44 procent av de tillfrågade i SOM-undersökningen bedömer att kristendomen är något positivt. Samtidigt backar kristendomen i popularitet, vilket tros bero på den allmänna sekulariseringen.

Efter kristendom är buddism den världsreligion som flest svenskar uppfattar som positiv. Bland  yngre är fler positivt inställda till buddismen än till kristendomen. Populärast är buddismen bland personer som har sin politiska tillhörighet åt vänster och bland högutbildade i storstäder.

-Det religiösa innehållet verkar ha mindre betydelse när det gäller buddismen. Man kopplar den till miljö och fred, säger professor Lennart Weibull.

Även ateism ökar i popularitet bland de yngsta och bland högutbildade

Lennart Weibull menar att både buddism och ateism är i linje med samhällets ökade individualisering.

-I ett samhälle där trosuppfattningar är en privatsak har den institutionaliserade kristendomen efter hand fått allt svårare att finna sin roll, säger han.

Detta ligger i linje med institutets granskning av våra allmänna värderingar, som tycks vara på väg att förändras i grunden enligt TT.

Värden som hälsa, en värld i fred, ärlighet och frihet, är fortfarande viktiga. Men samtidigt har ärlighet, sann vänskap och en ren värld minskat mest i betydelse de senaste 25 åren.

Istället ses ett behagligt, njutningsfyllt och spännande liv som allt mer eftersträvansvärt.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne