”Brexit kräver ett klokt ledarskap”

Just när frågan om kristen enhet stod på agendan nådde nyheten om Brexit, att Storbritannien valt att lämna EU, till Trondheim, där Kyrkornas världsråds centralkommitté möttes i veckan. – Det påverkade oss alla, säger biträdande kyrkoledare Sofia Camnerin, som också är ledamot i Centralkommittén.

”Brexit innebär en utmaning för alla europeiska ledare och institutioner som når långt bortom Europa”, säger Centralkommittén i ett uttalande. ”Detta kräver klokt och balanserat ledarskap… för det står klart att Storbritannien inte kan isolera sig från de utmaningar som regionen och världen står inför, inklusive flykting- och migrantkrisen.”

Men Brexit var bara en av många frågor på agendan för Kyrkornas världsråd, eller World Council of Churches, WCC, som det officiellt heter. Precis som namnet antyder, spänner verksamheten över hela världen, med över 500 miljoner medlemmar fördelade på 345 medlemskyrkor.

Det är WCC:s centralkommitté som nu träffades för att staka ut färdvägen och planera arbetet för de kommande två åren.

Temat för det veckolånga mötet, är pilgrimsfärd för fred och rättvisa, men  man har också bland annat uttalat sin tillfredställelse med fredsfördraget i Colombia, gett sitt stöd för urfolkens rättigheter, manat till förnyat arbete kring flyktingsituationen och till fred i världen

– Världsrådets roll känns allt viktigare när så många konflikter har religiösa förtecken, säger en deltagare från Brasilien, till Sändaren.

– Vi ses som enormt viktiga och efterfrågas både av Världsbanken, UNHCR och Unicef. FN skulle exempelvis inte kunna driva sina utvecklingsmål utan att vi informerar och implementerar arbetet i de lokala kyrkorna, förklarar WCC:s kommunikationschef, Marianne Ejdersten.

– Man skulle faktiskt kunna beskriva oss som ett kyrkornas FN med ett enormt nätverk och stor trovärdighet.

– Ja, det är verkligen spännande att vara här. Det finns en sådan stor bredd och sådana tillgångar, även om det ju finns utmaningar också, säger Equmenias ordförande Ida Hennerdal, som är i Trondheim som rådgivare till Sofia Camnerin.

– Jag är särskilt intresserad av frågorna kring barns rättigheter och hur vi kan arbeta för människor med funktionsvariationer.

 

LÄS MER OM MÖTET I SÄNDAREN 26/2016.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.