Bönevandring till riksdagshuset

Den 3 september, en vecka innan valet, kommer kristna från olika kyrkor och sammanhang att genomföra en bönevandring till riksdagshuset. Men förbönen för landets politiker började redan förra veckan, i samband med starten av Vårgårda Möte.

Sedan flera år har en grupp med stor ekumenisk bredd samlats för att be för Sverige och landets politiker i samband med riksmötets öppnande i september. Eftersom det är valår så valde nätverket i år att istället anordna bönevandringen en vecka innan valet.

S:ta Clara kyrka i Stockholm är utgångspunkten för programmet. Därifrån utgår bönevandringen förbi Rosenbad, Utrikesdepartementet, Storkyrkan och till Riksdagshuset och där blir det senare också ett panelsamtal och under eftermiddagen bön och lovsång.

– Vi ber inte utifrån ideologier eller partier utan om att Guds vilja ska få ske i riksdagens beslutande församling. Vårt fokus är i första hand inte fördelningen av mandat utan vårt land. Vi tror att bön kan förändra, säger Peter Artman, en av initiativtagarna.

Liknande initiativ tas samma vecka och under valhelgen i andra städer. Peter Artman menar att det finns en kraft i den samlade bönen. Själv är han engagerad i European Union of Prayer som samlas i det EU-land som tar över ordförandeskapet, vilket sker två gånger om året.

– I frikyrkan har man ofta lagt betoningen på vikten av den enskilda bönen, men vi tror att det är viktigt att be tillsammans för sin stad och sitt land. Vi hoppas att det ska vara många som tar tillfället i akt både i Stockholm och på andra platser i landet att be för våra politiker så att Guds vilja får ske i riksdagens beslutande församling.

Inbjudan till Bön för landet har undertecknats av bland andra den katolske biskopen Anders Arborelius och Daniel Alm föreståndare för Pingst FFS. Enligt Peter Artman gick en inbjudan till Sveriges kristna råd som dock valde att avstå. Även Equmeniakyrkan har bjudits in, men det är något som varken biträdande kyrkoledare Olle Alkholm eller kommunikationschef George Olvik känner till.

– Nej, det är inte något som jag sett eller känner till. Det är förstås viktigt att be inför valet och alla stora händelser, vilket vi vet att många också gör. Det är säkert flera från Equmeniakyrkan som kommer att gå med om det ges möjlighet, säger George Olvik.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne