Bidrag till trossamfund bantas inte

Förra höstens förslag om bantat anslag till trossamfunden tas tillbaka. I den budget som regeringen i måndags överlämnade till riksdagen föreslås oförändrat 102 miljoner under de närmaste tre åren.

— Det här är väldigt roligt. Det är ett kvitto på att regeringen ser vårt arbete som viktigt och kanske till och med en helt nödvändig del av det svenska civilsamhället, säger Åke Göransson, generalsekreterare på SST, nämnden för Statens stöd till trossamfund.

I den föreslagna summan  ingår anslag till lokaler och anslaget till SST. Det är de som sedan som fördelar lokalstödet.

— När man läser texter om hur de beskriver trossamfundens betydelse, deras utsatthet och bidrag kring integration så kändes det naturligt att det skulle ligga kvar på den här nivån, kommenterar Åke Göransson.

 — Vad jag har förstått så har det funnits en tydlig vilja från regeringens sida att fortsätta satsa på detta.

Att anslagen till trossamfunden nu förblir desamma tror han inte har någon större påverkan på nämndens arbete, men säger sig vara väldigt tacksam över beslutet.

— Framförallt för samfunden innebär det att det kan fortsätta med det som är statsbidragets styrka, det vill säga jobba långsiktigt. Det här är ett viktigt bidrag för alla samfund, särskilt för de mindre. Det vet nu att de kan behålla sina lokaler och fortsätta sin verksamhet.

Regeringen  aviserar också att Statskontoret fått i uppdrag att göra en översyn av nämndens uppdrag som expertmyndighet.

Lennart Lundberg

Jakob Romeborn

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.