Avspänd Björklund mötte Vårgårdapubliken

Opinionssiffrorna till trots höll Jan Björklund fortfarande öppet för valresultatet när han idag besökte Vårgårda möte. - Två miljoner människor har fortfarande inte bestämt hur man ska rösta, det finns inga tvärsäkra profetior som kan ändra på det, sa han till Sändaren.

 

 

Det var en avspänd och emellanåt ganska uppsluppen partiledare som lät sig utfrågas av Britta Hermansson och hennes bisittare Robert Eriksson. Men tonläget ändrades snabbt när frågan om situationen i Mellanöstern kom upp.

-        Sverige är en liten spelare i det här läget, men när flyktingströmmarna från de drabbade områdena så småningom börjar komma så kommer vår solidaritet att sättas på prov, sa han.

Jan Björklund menar att kurderna nu måste beväpnas och erkände att det sätter frågan om vapenexport i ett nytt ljus.

-        Världssamfundet måste ta till vapenmakt, situationen har eskalerat så att det inte finns några andra alternativ. I grunden menar jag att Sverige ska vara restriktiv i fråga om vapenexport, men nu måste vi rycka undan mattan för terroristerna.

För övrigt fick Jan Björklund som också är utbildningsminister naturligt nog svara på frågor om skolan. Han tog sin egen barndoms lärare som goda exempel på hur vuxna i skolan kan stimulera barn att läsa och söka kunskap.

-        I min barndom var det ingen av dem som gick över tröskeln till mitt hem som hade mer än sju år i folkskolan. Jag hade inte varit den jag är om inte mina lärare hade lärt mig att läsa böcker, berättade han.

Han redogjorde för förslaget om det nyligen lagda förslaget att förstatliga skolorna. Sedan skolan kommunaliserades har elevernas resultat rasat och stoltheten över att vara lärare gröpts ur.

-        Lärarna måste få vara lärare och ägna sig mer åt undervisning och mindre åt administration. Jag måste erkänna att jag är medskyldig till utvecklingen som gått i en annan riktning.

Folkpartiledaren fick även svara på frågor om klimat, fattigdomsbekämpning och bistånd. Innan han klev upp på talarstolen i den stora Tångahallen frågade Sändaren honom om vad han förväntade sig av kvällen:

-        Att möta en publik som inte bara tänker på plånboksfrågor. Jag tycker att kyrkans viktigaste kännetecken ska vara solidaritet och engagemang för de svaga, både i Sverige och internationellt.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.