Nyhet

Avslutning bäst i kyrkan

Nästan åtta av tio tillfrågade svenskar vill ha kvar möjligheten till skolavslutningar i kyrkan, visar en ny SOM-undersökning.

Juni månad är lika med skolavslutningstider runtom i landet. Var dessa ska hållas och hur de ska utformas är dock långt ifrån okontroversiellt. Viktor Aldrin, lektor i SO-didaktik vid högskolan i Borås, forskar kring ämnet och nu presenteras en del i hans studie i anslutning till SOM-institutets forskarantalogi.

Undersökningen visar att 78 procent av de som tillfrågades anser att det vore ett dåligt förslag att förbjuda skolavslutningar i kyrkan. Motsvarande andel 2012 var 78 procent och 75 procent 2011. Det fortsatt starka stödet för avslutningar i kyrkan har en naturlig förklaring enligt Viktor Aldrin:

- Trots utspel från olika grupper har det inte förändrats nämnvärt. Detta har nästan inget med religion alls att göra utan skolavslutningar i kyrkan klassas som en svensk tradition som man inte vill förbjuda, säger han till TT.

Viktor Aldrin tror heller inte att synen kommer att förändras nämnvärt inom en snar framtid.

- Om man skulle göra om den här studien om ett tag skulle den inte förändras för det associeras så tydligt med tradition. I samma sekund som det kopplas till religion skulle troligen siffrorna förändras direkt, säger Viktor Aldrin.

Tobias Österberg/TT

Fakta: Fakta: SOM-undersökningen

SOM-institutet har undersökt frågan om förbud mot skolavslutningar i kyrkan i tre av sina nationella undersökningar, 2011, 2012, 2016.

I den senaste undersökningen ansåg 78 procent att det vore ett dåligt förslag, jämfört med 78 procent 2012 och 75 procent 2011.

Endast fem procent tyckte att det var ett bra förslag jämfört med sex procent 2012 och fem procent 2011.

Boende på vad SOM-institutet klassas som ren landsbygd är störst motståndare till ett förbud. Det sjunker sedan allt mer ju större orten är.

När det gäller partisympati och åsikter om skolavslutningar är personer som röstar på Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna mest positiva till ett förbud.

Källa: SOM-instititutet

TT

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar