Även Forssmed hoppar av - fältet öppet för Busch-Thor

Jakob Forssmed drar sig ur partiledarstriden i Kristdemokraterna, säger han till TT. Det lämnar fältet öppet för Ebba Busch Thor att ta över efter Göran Hägglund i april.

-Jag har meddelat valberedningen i dag på morgonen att jag kliver av som kandidat till partiledarposten. Jag bedömer att jag inte har förutsättningar att få tillräckligt stöd, säger Forssmed. 

-Jag har också ringt Ebba, meddelat henne detta, gratulerat till brett stöd och önskat henne lycka till.

Forssmed, för närvarande partiets ekonomisk-politiska talesperson, säger att en del av de nomineringar som hittills gjorts kom till efter omröstningar med ganska jämna resultat. Och han bedömer att han hade kunnat få fler nomineringar från de distrikt som återstår. Men stödet är ändå inte tillräckligt starkt, framhåller han.

- Jag vill bespara partiet en tid av osäkerhet och spekulation och att vi dras isär ytterligare, säger Forssmed som ändå tycker att har fått gott gehör för de politiska idéer han presenterat sedan han anmälde sig som kandidat.

I kväll ska valberedningen ha ett telefonmöte där ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren ska informera om Forssmeds beslut.

En som inte kandiderar är härmed avförd från vår diskussion. Det måste vi respektera, säger valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren.

Det finns bara en kandidat kvar nu.

Forssmed har inte tagit ställning till om han vill bli vice ordförande eller ta någon annan post i partiledningen än. Det blir en fråga om valberedningen hör av sig om det.

Valberedningens förslag dröjer eftersom fler poster till partiledningen ska nomineras.

Fram till nu har 15 av de totalt 26 distrikten, samt ungdomsförbundet, Busch Thor som favorit. Hon är i dag kommunalråd i Uppsala och var partiets andranamn i EU-valet.// TT

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.