Arla: Vi vill ha det kristna korset på vår produkt

Korsen försvinner från yoghurtpaketen. Det första fallet som uppmärksammades var på Lidls förpackningar, sedan Nestlés, och nu har det skett i Arlas sortiment. Nu ber Arla om ursäkt och lovar bot och bättring.

Arlas hinkar med grekisk yoghurt pryds av grekiska kyrkor i pittoresk medelhavsmiljö. Men något saknas: kyrkorna har inga kors, det rapporterar tidningen Dagen.

Arlas yoghurthinkar är bara det senaste i raden av exempel på avkristnade mejeriprodukter. Tidigare har Lidls och Nestlés korslösa grekiska kyrkor uppmärksammats av journalisten och aktivisten Nuri Kino.

– Det handlar om att det är ett led i kristofobi. Självklart har företagen rätt att göra som de vill, men folk blir kränkta, säger han till Dagen.

Tidningen berättar att han, liksom i de tidigare fallen, drog igång en Facebook-kampanj för att uppmärksamma frågan. Och det gav resultat. Arla ber om ursäkt och utlovar bot och bättring.

– Vi är självfallet ledsna att folk tagit illa vid sig, det är inte vår mening. Vi är jätteledsna, säger Arlas presschef Erik Bratthall till Dagen.

I de tidigare fallen rör det sig om fotografier där korsen retuscherats bort. Men i fallet Arla är det annorlunda: yoghurthinken pryds av en illustration där kyrkorna saknade kors från början – Arla har alltså inte medvetet valt att ta bort korsen. Däremot vill Arla nu, efter kritiken, att de grekiska kyrktornen ska bli kompletta:

– Vi har satt i gång en process för att ta reda på hur det blivit så här, och ska se till att korrigera illustrationen, säger presschef Erik Bratthall.

Pontus Håkansson

Taggar:

INRIKES

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne