Ärkebiskop Rowan Williams röstar Remain

I dag går britterna till valurnorna för att säga sitt om landet ska stanna i EU eller inte. Frågan har engagerat många, även religiösa företrädare. Ärkebiskop emeritus Rowan Williams har tagit offentlig ställning för EU.

Tro handlar om integration och om att bygga broar, inte om isolering och att resa murar. Det skrev en lång rad företrädare för olika samfund i Storbritannien inför omröstningen i en debattartikel i tidningen The Guardian.

En av dem som offentligt tagit ställning för att landet ska stanna i det europeiska samarbetet är den tidigare ärkebiskopen i Canterbury, Rowan Williams. Tillsammans med drygt 30 religiösa företrädare har han uppmanat andra troende att tänka på vilka effekter en lämna-röst får för allt det som troende känner mest passion inför. Som gemenskap och samarbete.

Företrädarna har vidare påmint om alla de utmaningar som Europa och världen har – bara i ett större sammanhang kan fattigdom och klimatförändringar bekämpas.

Den engelska kyrkan, Church of England, gick tidigare i våras ut med en bön inför omröstningen. Den ber för att alla som röstar gör det med ärlighet, öppenhet och generositet. Enligt tidningen The Guardian har kyrkan strävat efter att göra den så neutral som möjligt för att inte påverka människor i någon riktning.

Så här lyder bönen:

"God of truth, give us grace to debate the issues in this referendum with honesty and openness. Give generosity to those who seek to form opinion and discernment to those who vote, that our nation may prosper and that with all the peoples of Europe we may work for peace and the common good; for the sake of Jesus Christ our Lord. Amen."

 

Elisabet Sandberg

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Jag tycker att det vi i Norden nu ska göra efter Brexit är att stödja Skottlands strävan till självständighet och bibehåller EU-medlemskap. Nordiska Rådet bör erbjuda Skottland en observatörspost direkt och full medlemskap så snart man blivit självständig. Låt Skottlands sak bli vår i Norden!

 

Till minne