Årets Hönökonferens igång: Caisa har varit med nästan alla år

Nu är Hönö-konferensen igång igen. Startade i lördags 7 juli och håller på till söndag den 15:e. Denna gång med temat ”En kyrka som helar, bygger och bär”. Det är 74:e konferensen i ordningen, nästa år kan man jubilera.

En som var med från allra första början är Caisa Nilsson. - För oss som jobbar med det här är det alltid före och efter konferensen, säger Caisa

Över 8000 människor brukar komma till konferensen, så syns det bli även i år. Alltid med ett stort mötestält i centrum, för barnmöten, bibelstudier och kvällsmöten. Caisa Nilsson var bara tre år när den allra första konferensen hölls 1945, och hon har sedan varit med nästan varje år. Av naturliga skäl har hon inga minnen av första konferensen, desto mer från senare.

- Även om man inte gick så mycket på möten när man var liten kommer jag ihåg många av de första talarna, exempelvis Frank Mangs, Einar Andersson och Knut Svensson

Numera tar man sig snabbt till Hönö. Bara en kvart med färjan från Lilla Varholmen. Förr tuffade konferensarna hit med ångbåt från Göteborg. Mötta i Hönö hamn av häst och vagn, för vidare transport av bagage till missionskyrkan.

- Vi barn fick visa vägen för deltagarna var de skulle bo. Då var ju de flesta inkvarterade i hemmen.

Året konferens, liksom de senaste åren, har ett fullspikat veckoprogram. Från tidig morgonbön, följt av morgonträning, barnmöte, beachvolleyboll, bibelstudium, gudstjänst, puls­idrott, soul children workshop, bokhandel, tonårsbibelstudium, lunchbön, seminarium, ted talk, familjefest, sångövning, kvällsmöte, ungdomsmötet till Nattcafé i Betel. Därtill alltid närvarande själavårdare och veckoavslut med dop och nattvard i Lappesand. Allt följt och kommenterat i konferensradio och kyrkans egen web-TV.

Nu är Hönökonferensen inte bara fina möten, det är hav, salta bad och segelbåtar. Dock finns det numera inte så många fiskare här som förr. När Caisa Nilsson var liten dominerade den yrkeskåren ön. Pappa Emil Sörensson var ofta ute på Nordsjön och fiskade. Ett hårt och farligt arbete där det aldrig var långt till knäppta händer och bön om Guds beskydd. Större delen av öbefolkningen tillhörde någon kyrka.

Fisk har därför alltid varit ett naturligt inslag i matmenyn på Hönökonferensen. Torsk och makrill. Men här finns också hamburgare, kycklingwok och tacos. I år bjuds det även på vegetariskt samt kost för gluten- och laktosallergiker. Caisa har hjälpt till med det mesta i konferensen. Länge stod hon i köket och har även varit ett känt ansikte i konferensbyrån.

- De senaste åren har jag hjälpt till att engagera personal till köket.

Då konferensen tidigt blev populär i kristenheten, inte bara av andliga skäl, har det ibland blivit svårt att hitta boenden. ”Ingen sommar utan Hönkonferensen” tycks många tänka och hyr därför in sig i privatboenden redan året innan.

Men om man inte tar sig hit i husbil eller båt, går det för senkomna att hitta sängplats på hotell, vandrarhem eller logement. Här finns det plats för alla, oberoende av personlig ekonomi.

Hönökonferensen har en annan viktig beståndsdel. Regnstråken kan stryka tätt in över fastlandet, men här ute är det oftast vackert väder. Ja utom 1998 förstås.

- Då öste det ner. Det rann in överallt och vi fick hyra in ishallen för att tältarna skulle få tak över huvudet. Men det är vi som sagt inte vana vid. En äkta Hönkonferens skall alltid ha vackert väder, säger Caisa Nilsson.

Fakta: Hönökonferensen

Datum: 7-12 juli

Var: Hönö, väster om
Göteborg

Samfund: Equmeniakyrkan

Antal besökare: 8000

Huvudtalare: Hans Jansson, Britta Bolmesjö

Bibelstudier: Magnus Malm, Mikael Tellbe

Ungdomsmöten: Johanna Buller, Marcus Olsson, Jonas Ahlström,

Musik: Malin Abrahamsson, Victor Bodell och Konferenskören

Barnmöten: Martina Lardmo, Jacob Hanberger. Karin Kihlström

Familjefest: Åke Samuelsson, Rikard Lilja

Bön & själavård: Hanna Möllås och Alf B Svensson

Hemsida och web-TV:
www.honokonferensen.com

KG Mattsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.