Arborelius överraskad av påvens beslut

Påvens besked om att han lämnar sin befattning kom som en stor överraskning för de flesta, även för Katolska kyrkans biskop i Sverige, Anders Arborelius. - Det här är ju ett viktigt beslut, som kan ligga i tiden. Vi blir äldre och äldre och förlorar i och med det vissa kapaciteter. Och i vår tid får man också som påve allt fler utmaningar.

Men den stora förklaringen kan ändå ligga i påvens personlighet, säger Anders Arborelius.
- Han har alltid haft en väldigt ödmjuk framtoning. Om han ser att uppgiften blir för tung så kan han fatta ett sådant beslut.

Påvens avgång kan ha stor känslomässig betydelse för många katoliker. När någon dör har man ett visst sätt att hantera det, men när en påve väljer att sluta i förtid kan det vara svårt att veta hur man ska reagera, tror Anders Arborelius.
- Jag känner mig också själv en aning vimmelkantig, säger han.

Nu står världens katoliker inför en tid av vakans och ett val av en ny påve. Hur det kommer att påverka katoliker i Sverige och hur det kommer att uppmärksammas här är för tidigt att säga, tycker Anders Arborelius. Också hur lång tid det kan ta innan en ny påve kan väljas.
- Under de här omständigheterna kan det kanske bli mer besvärligt än vanligt att utse en ny påve.

Karin Wiborn som är generalsekreterare för Sveriges Kristna råd, nås av beskedet under  Sveriges Kristna råds klimatkonferens. Hon säger att påven med detta visar att allt är möjligt.
- Om påven kan avgå så borde vi kunna ställa om vår livsstil, säger Karin Wiborn.

Gemensam framtids biträdande kyrkoledare Olle Alkholm tror att påvens avgång kommer att betyda mycket för många katoliker även här i Sverige.

- Han har haft ett stort inflytande på katolska kyrkan sedan andra Vatikankonciliet på 1960-talet som öppnade för en större öppenhet mot andra kyrkor.

- Det ekumeniska samarbetet i Sverige tror jag inte kommer att påverkas av vem som blir påve. Jag uppfattar katolska kyrkan i Sverige som en öppen och ekumenisk kyrka.

Maria Flemström

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Bengt XVI förtjänar all respekt för att han vågar abdikera. Och jag hoppas att den Katolska Kyrkan intensifierar sitt ekumeniska engagemang. Vi protestanter bör ägna den största kristna kyrkan mera än bara förstrött intresse. Jag rekommenderar alla att besöka en katolsk kyrka, inte minst för att bli av med en del ingrodda antikatolska fördomar!