Antologi om fred i religionens namn

Nu lanserar Sveriges kristna råd och Sveriges interreligiösa råd boken ”Fred i religionens namn!” - en interreligiös fredsantologi. En samling texter om likheter och skillnader i religionernas uttryckssätt, traditioner och fredssträvanden.

Kan religioner vara en självklar och positiv kraft i det offentliga rummet? Undrar bokförfattarna, som i sina texter bemöter den religionskritik som vuxit fram utifrån samhällets ökande sekularisering och internationella konflikter.

Författarna representerar en majoritet av det religiösa Sverige: Trudy Fredriksson från Buddistiska samarbetsrådet, Maynard Gerber och Ute Steyer från Judiska centralrådet, Karin Wiborn från Sveriges Kristna råd, Yasri Khan för Svenska Muslimer för fred och rättvisa, S L Shiva Shankar för hinduismen, Örjan Widegren för Svenska Bahá'í-samfundet och Jaspal Singh för Sikhiska församlingen. De flesta av dem är representanter i Sveriges interreligiösa råd.

– I det mångreligiösa Sverige är det viktigt att visa på fredsexempel från flera religioner. För att dels belysa tillvaratagandet av våra olikheter, men också den gemensamma strävan efter fred, säger Elias Carlberg, samordnare i Sveriges interreligiösa råd, i ett pressmeddelande.

 Vi ville bredda vårt fredsteologiska arbete från de olika kristna traditioner, som är med i vår ekumeniska gemenskap, till att även inkludera bidrag från de religioner som vi möter i Sverige idag. Det skrivs mycket om religionerna men det är sällan religionernas företrädare som kommer till tals, säger Henrik Rosén, en av projektledarna bakom boken. Han arbetar på Sveriges kristna råd som koordinator för fredsfrågor.

I en avslutande del i boken finns studieplan och frågor för samtal och fördjupning.

Fred i religionens namn ges ut på Marcus förlag. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne