Ansgar satsar på Markus

Många av Equmeniakyrkans församlingar och Equmeniaföreningar ligger nu i startgroparna för att ta sig an Markusåret. – Det är jättebra att kyrkan gör en gemensam satsning med fokus på bibelläsandet, säger Mikael Ericson, pastor i Ansgarskyrkan Västerås.

Bibelkunskapen bland kyrkans medlemmar har generellt blivit sämre under senare år. Det är den allmänna uppfattningen bland de församlingar som Sändaren pratat med. Därför välkomnar man initiativet från kyrkans ledning att satsa på läsning av Markusevangeliet under läsåret 2017/2018.

Idén om den gemensamma satsningen väcktes under en av kyrkans utbildningsdagar förra året.

– Vi fick i uppgift att komma på hur vi skulle få folk att läsa Bibeln. Jag och min kollega Joakim Stenmo pratade först om ett bibelmaraton, men insåg att det inte räcker att läsa texterna. Målet måste vara att lära känna Jesus så att bibelberättelserna blir en ram för det egna livet, säger Charlotte Thaarup kyrkoledare i region Syd.

Övriga deltagare i utbildningsdagen tyckte att det var en bra idé och senare skapades en kreativ grupp med uppgift att komma med konkreta idéer om hur satsningen skulle genomföras. Markusåret introducerades sedan vid Vinterkonferensen i januari, då medarbetare i Equmeniakyrkan var samlade, och presenterades också i Kyrkokonferensen i Vårgårda.

– Det är första gången som Equmeniakyrkan gör en gemensam satsning för att fördjupa och öka bibelbruket och det verkar har landat bra i församlingarna, säger Klas Johansson, verksamhetschef i Equmeniakyrkan.

– Från kyrkans ledning fanns också en önskan om att förstärka kyrkans identitet.

Torsten Lager, ordförande i Ekebackskyrkan i Vingåker, välkomnar initiativet.

– I den tid vi lever nu så möter vi många från andra religioner som frågar oss vad vi tror på. Själva är de starka i sin religiösa identitet. Det är viktigt för oss som kristna att förstå vad det är att vara en medveten efterföljare till Jesus, säger han.

I Vingåker har man redan haft en studiecirkel omkring Markusevangeliet som gav mer-smak. Torsten Lager tycker att det korta och koncentrerade evangeliet ger en klar bild av det kristna uppdraget. I höst fortsätter man med en ny grupp.

Flera församlingar, inte minst de mindre, uppskattar satsning på Markusåret som har en egen webb-sida som ger inspiration och redskap som man själva inte har resurser att ta fram.

I Tallåskyrkan, Edane, finns en stor förväntan inför hösten då varje gudstjänst ska präglas av texter från Markusevangeliet. Även i Equmeniaföreningen kommer man att ta upp temat.

– Vi använder oss av hemsidan som ger jättebra tips och idéer. Vi har ingen söndagsskola men i varje gudstjänst har vi ”barnens uppdrag” där barnen är med en stund i början. Då kommer jag att använda mig av ”Markusdockan” som nu håller på att sys, säger pastor Niklas Lindén.

Församlingslägret i mitten av september blir startskottet på Markusåret för Equmeniakyrkan i Kungälv. I varje gudstjänst under hösten kommer någon att få säga något personligt om texten för dagen. Man kommer att ha bibelhelger och andra samlingar där evangeliet aktualiseras.

– Jag hoppas att satsningen ska hjälpa människor att få en vana att läsa Bibeln. Kampanjen kan bli en draghjälp till detta, säger pastor Ammi Floberg.

I Edane börjar terminen med en upptaktsfest då anslaget är att läsa Bibeln tillsammans. Man kommer också under terminen att använda sig av bibelässningsplanen Markus runt på 90 dagar där olika personer i Equmeniakyrkan skriver en kommentar över ett angivet textavsnitt. 

På webbsidan för Markusåret  (equmeniakyrkan.se/markusaret) finns ytterligare en bibelläsningsplan med korta reflektioner, skrivna av pastorerna Klas Eriksson och Ann Signhildsdotter Westblom.  Båda bibelläsningsplanerna går också att ladda ner i appen Bibelstund.

På webb-sidan finns även olika tips och material som kan användas för enskilda, församlingar och föreningar som en hjälp i det egna och gemensamma studiet av Markus.

– Tanken är att vi gör materialet tillsammans. Vi har skapat olika kategorier och lagt in några förslag, men vi hoppas att församlingar och föreningar själva ska fylla på med egna förslag, säger Unni Jonsson, vikarierande  kommunikatör i Equmeniakyrkan.

Mikael Ericson, pastor i Ansgarskyrkan i Västerås,  tycker att Markusåret är ett bra initiativ. ”Mer sån’t”, säger han.

– Vi ska läsa hela evangeliet fram till nästa påsk, med uppehåll under advent och jul, och kommer att göra en egen läsplan. Fokus ligger på gudstjänsterna men vi förutsätter att man också studerar hemma. Jag tycker om att jobba med tema för att man då kan hålla en tanke under lång tid. Alla har inte rytmen att gå på gudstjänst varje söndag, men även om man inte gör det så binder temat samman.

 – Det är också fint att hela Equmeniakyrkan har samma fokus under det här läsåret och skapar resurser som underlättar för den lokala församlingen.

I Ansgarskyrkan har man utsett två Markusambassadörer som har  till uppgift att ge hjälp att komma igång med läsandet bland annat genom att ladda ner appar från hemsidan.

I vilken utsträckning Equmeniakyrkans församlingar och föreningar kommer att använda sig av Markusåret under hösten varierar. En snabb google-sökning visar att några församlingar inte alls verkar ha anammat satsningen, medan andra gjort det fullt ut. I exempelvis Equmeniakyrkan i Alingsås kommer varje gudstjänst under hösten utgå från Markus och en fortsättning följer nästa termin.

– Vi vill också skapa någon form av samtalsforum. Jag tycker att det är bra att det görs satsningar för att skapa intresse för bibelläsning och att göra det på ett modernt sätt med webbsidor och appar. Det gör att vi inte behöver uppfinna allt själva, säger pastor Peter Lindroos.

Kören i Gredelbykyrkan, Knivsta, kommer att framföra Markusmässan som är gjord speciellt för Markusåret. En del av sångerna är hämtade ur Equmeniakyrkans Brukssånger och en del är helt nyskrivna för mässan.

– Vi är fyra små körer som gör mässan tillsammans. Körerna övar under september och sjunger upp i oktober. Personligen tycker jag att det ska bli spännande att få fördjupa mig mer i texterna i Markusevangeliet, säger körledare Karin Svanäng.

Mässan består av enkla sånger och noter. Filer med stämmor och instrumental bakgrund finns att ladda ner från webb-sidan.

Det är tänkt att även den lilla kören ska kunna framföra mässan. Under kyrkokonferensen sålde vi många nothäften och att döma av intresset då så hoppas vi att det är många körer som vill arbeta med Markusmässan säger Lena Wohlfeil, samordnare för musik och kreativa uttryck i Equmeniakyrkan.

 

 

 

 

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne