Ännu en grotta för Dödahavsrullarna hittad

Arkeologer har hittat ytterligare en grotta där de världsberömda Dödahavsrullarna funnits. Men inga skrifter fanns kvar i grottan, som sannolikt plundrats under förra seklet.

Tidigare har forskarna trott att det rört sig om elva grottor som innehållit skriftrullarna, som var delar av ett klosterbibliotek från århundradena runt vår tideräknings början och som med början 1947 grävdes fram vid Qumran vid Döda havet. Den nya upptäckten utgör den tolfte grottan, och det är första gången på över 60 år som ytterligare en sådan grotta hittats i området.

I grottan fanns sönderslagna urnor som innehållit skriftrullar, fragment av tyg som omgett rullarna, en sträng för att knyta ihop en rulle samt en bit bearbetat läder från en skriftrulle.

De israeliska arkeologerna är säkra på att grottan innehållit skrifter.

"Det är ingen tvekan om att det här är den tolfte grottan", skriver Oren Gutfeld, arkeolog vid Hebrew university i Jerusalem, i ett uttalande.

Men inga skrifter återfanns i grottan. Däremot hittades huvuden från ett par moderna hackyxor som tyder på att innehållet plundrats under 1950-talet.

Dessutom hittades pilspetsar och skärvor av flinta samt ett sigill tillverkat av ädelstenen karneol, fynd som visar att grottan används tidigare — bland annat under yngre stenåldern. /TT


Fakta: Dödahavsrullarna

Det väckte stor uppståndelse när några herdar hittade de så kallade Dödahavsrullarna på 1940-talet. De kom från ett klosterbibliotek från århundradena runt vår tideräknings början och hittades i grottor vid Döda havet.

Där fanns så gott som samtliga böcker från Gamla testamentet plus annan litteratur och regelverk för "munkarna". Stora delar av fyndet bestod visserligen av tumnagelstora fragment, men rullarna var "orörda" ur vetenskaplig synvinkel. Det var många som hoppades att de skulle ge den oredigerade bilden av kristendomens uppkomst, men så blev det inte. Fortfarande tvistar man om de hebreiska och arameiska texterna.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne