Anders Mellbourn: "Obegripligt att Sverigedemokraterna får sätta agendan"

Det är Sverigedemokraterna som sätter dagordningen i svensk politik. Det mest säkra löftet från riksdagens övriga partier före och efter årets val var att Sverigedemokraterna inte skulle få något inflytande i politiken. Det har blivit tvärtom. Det är obegripligt, förskräckligt och upprörande, skriver Sändarens före detta chefredaktör Andres Mellbourn i en kommentar till regeringskrisen som uppstått.

Detta är det sorgliga och enda rimliga som i dag kan sägas om svensk politik. Ändå ägnar sig partierna och de politiska kommentatorerna från tidningar och statsvetenskap mest om spekulationer hur det ska bli med budget och regeringsmöjligheter. Det är naturligtvis normalt sett motiverade diskussionsämnen. Men det är ingen normal situation när etablerade politiska partier har låtit sig bli offer för ett icke-demokratiskt partis kalkylerade strävan att undergräva den parlamentariska  politiken, få bort ett av regeringspartierna från makten och framför allt att ostört få tala om invandringens fasor som första inslag i Aktuellt i SVT.  Det är – om man får skriva så i en kristen tidning som tror på nåd och förlåtelse - oförlåtligt att partierna inte verkar ha förberett sig för att hantera ett politiskt läge, som under senare delen av valrörelsen framstod som alltmer sannolikt.

Stor skada är redan skedd. Ska regering och allians något försöka återvinna respekt och ta kommandot i politiken måste de efter Sverigedemokraternas besked i budgetfrågan på ett par dagar snabbt enas om en gemensam rambudget. Det torde inte vara ogörligt. Som en tydlig markering mot Sverigedemokraterna borde de ytterligare höja anslagen för flyktingmottagning i det nya kompromissförslaget.

På många sätt vore det logiskt (om än berättigat svårsmält) att Socialdemokraterna efter detta ensamma går vidare som vågmästarregering. (Det påpekade vi på denna plats redan dagen efter valet. Se http://www.sandaren.se/nyhet/anders-mellbourn-det-ar-socialdemokraterna-som-ar-vagmastarna) Men om miljöpartiet nu skulle lämna regeringen, vore det en triumf för Sverigedemokraterna. Det får inte de demokratiska partierna bjuda på.

 

 

Anders Mellbourn

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
I Västerås har vi efter många nattmanglingar nu ett majoritetsstyre S+MP+C+KD som ser lovande ut. På samma sätt bör man sätta ledningarna till dessa partier och FP för riket i "konklave" tills de kommer ut med budget och majoritetsregering.
Namn
Ja, visst är det helt obegripligt! Tänka sig, att dett parti som har dryg 13% av den svenska väljarkåren får mer makt än, säg, V och MP, på 6% vardera... Och sen gnälls det när dom flexar musklerna. Tänk om det kunde grinas lika mycket när de extremistiska (---) V och MP får vara med och förstöra med sin sverigefientliga politik. (Kommentaren är redigerad av redaktör på grund av olämpligt språkbruk)
RALF Persson
Vad är obegripligt. Prästerskapet och borgar skapet. Vill finansiera generositeten. Med att drängarna (folket) ska jobba hårdare. Så det fina folket kan stoltsera. De röda vill att borgarna ska betala. mp vill både och. De är så att säga överrens om att vara generösa. Dock icke vem. De är dock överens om att Inte diskutera vem SOM ska betala. Därför äger SD frågan. Precis som att demokrati frågan i diktaturer ägs av Demokrater. För övrigt varför skall man begripa något om det bara drabbar en själv. Tala vackert och framhäva sig själv kan även en dålig människa göra. Och det kostar inget.