Allt fler kvinnor i samfundens ledning

Fortfarande är det manlig dominans i samfundens ledningar, men den minskar. I Equmeniakyrkans och Evangeliska Frikyrkans styrelser finns nu lika många kvinnor som män och i Frälsningsarméns styrelse dominerar kvinnorna.

I Equmeniakyrkans styrelse sitter sju kvinnor och lika många män. Och den fördelningen kommer man med största sannolikhet att behålla efter nästa kyrkokonferens, när Tomas Bjöersdorff avgår som ordförande.

– Vi kommer att föreslå en kvinna som ordförande. Dessutom ersätts en av de två styrelsemedlemmarna som lämnar sina uppdrag av en kvinna, säger Anna-Carin Persson Stenbeck, vice ordförande i Equmeniakyrkans valberedning.

Hon tycker inte att det generellt är svårare att få kvinnor att gå in i ett styrelseuppdrag. Möjligen överväger kvinnor mer noggrant om de är beredda att sätta av så mycket tid som uppdraget innebär. Att valberedningen nu föreslår en kvinnlig ordförande beror på att det funnits ett sådant önskemål från kyrkostyrelsen.

Frälsningsarmén är det enda samfund som har en övervikt av kvinnor i styrelsen, fyra  kvinnor och tre män. Så har det alltid varit, enligt informationsansvarige Lars Beijer.

– Historiskt har kvinnor haft en framträdande plats i Frälsningsarmén och många har haft förtroendeuppdrag. Det har funnits en kultur av att låta kvinnor kliva fram och ta ett ledarskap ända sedan Frälsningsarmén startades i Sverige av en kvinna.

Karin Hultberg, ordförande i Svenska Alliansmissionens styrelse, är den enda kvinnliga ordföranden i frikyrkosamfunden. Alliansmissionens styrelse består av sex kvinnor och 15 män.

– Jag har tidigare suttit i styrelser där jag känt att jag som kvinna inte alltid har blivit tagen på allvar. Så är det inte i här. I vår styrelse har jag fått mycket uppmuntran och stöd, säger hon.

Karin Hultberg tror att kvinnor överlag är lite mer försiktiga inför att ta på sig förtroendeuppdrag, medan män mer ser det som en möjlighet.

– Jag tycker inte att någon ska väjas på grund av sitt kön, utan på grund av kompetens. Många fler kvinnor än de som nu sitter i samfundsstyrelsen har den kompetens som krävs, säger hon.

Livets Ords styrelse består av sex ledamöter: fyra män och två kvinnor. Även här är ordförande en man. För ett par år sedan bestod styrelsen enbart av män.

– Vi är inga kvoteringsivrare, men det är självklart att det är bra om båda könen är representerade i alla sammanhang, säger Magnus Dahlberg, pressansvarig.

Evangeliska Frikyrkans styrelse består av sju kvinnor och sju män, ordförande är en man. I styrelsen för Pingst-ffs finns åtta män och fem kvinnor, även här är ordförande en man.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.