Åldersbedömningar & assistans kritiseras av Europarådet

Under en längre tid har de svenska metoderna för åldersbedömningar av asylsökande kritiseras. Nu ansluter Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter i kritiken med en ny rapport uppmanar Sverige att ändra sina rutiner.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Nils Muižnieks besökte Sverige i oktober förra året med syfte att samla in information om bland annat situationen för asylsökande och funktionshindrade. Han menar nu att Sverige förlitat sig för mycket på så kallade medicinska åldersbedömningar. Rådet menar att Sverige istället borde göra som mer än ett dussin andra länder i Europa redan gör, använda sig av tvärvetenskapliga metoder för att fastställa åldern på unga asylsökande. 

Exempelvis kan man ta in psykologer och antropologer som är insatta i situationen i hemlandet. Här kan Sverige bättra sig, säger han.
Det var i oktober förra året som kommissionären besökte Sverige, bland annat för att granska hur de mänskliga rättigheterna tillvaratas för människor som flytt hit.

I den rapport som publiceras i dag får Sverige beröm för den stora insats som landet gjorde under flyktingkrisen 2015, men också kritik på en rad punkter. Till exempel för att försvåra familjeåterföreningar. Sverige uppmanas också att noga utreda de många fall där unga ensamkommande försvinner.

När det gäller utvisningarna av unga ensamkommande till Afghanistan betonar Nils Muižnieks att de bara kan ske, om det är fastslaget att det finns ett familjenätverk som tar emot och en säker plats att återvända till.

Han vill inte gå så långt som att Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna på den här punkten, men han ser en sådan risk.

När det gäller tillgänglighetsfrågorna oroas Muizniek över att rätten till statlig assistansersättning nu ifrågasätts och att processen av många upplevs som både jobbig och påträngande. 

- Jag får många signaler om en mer restriktiv hållning. Förstagångsansökande får nej, och de som tidigare haft rätt till ersättning förlorar den. Och att det är ett stort tryck på att kapa kostnader, och att det har en negativ påverkan för funktionshindrade, säger Muiznieks.

Statsrådet Åsa Regnér (S), som har funktionshinder som sitt ansvarsområde, säger generellt att regeringen inte förändrat någon lagstiftning eller inskränkt rättigheter. I stället har några domar fallit om vem som ska omfattas som blivit vägledande.

- Då måste myndigheterna i Sverige följa de besluten. Det vi gjort är att vi fryst tvåårsomprövningar för dem som omfattas av personlig assistans, säger hon i en kommentar till TT. 

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte

Det är bra att Europarådet säger ifrån. Hanteringen av åldersbedömningar är en skam för Sverige!