Akutkonferens om ensamkommande

- Hanteringen av de ensamkommande unga är en av de absolut viktigaste frågorna för vårt samhälle. Det sa Maria Ferm, migrationspolitisk talesman i Miljöpartiet, när hon talade vid en akutinsatt konferens i Göteborg i eftermiddag.

Det var nätverket #vistårinteut som tillsammans med Frälsningsarmén arrangerat konferensen dit 150 personer, bland annat aktivister, tjänstemän och media, inbjudits.  Budskapet var att situationen för de ensamkommande snabbt förvärras med allt fler som skrivs upp i ålder och unga som utvisas.

- Avslagen kommer på löpande band. Det finns en helt ny uppgivenhet bland både de unga och bland människor som engagerar sig ideellt eller professionellt för deras sak, sa psykologen Annica Lang som i många år arbetat med personal i socialtjänsten.

Syftet med konferensen var att informera och ge kunskap kring det akuta läget för ensamkommande – både i Sverige och i Afghanistan där de som återvänder saknar mottagande. Flera av dem som lever under utvisningshot har tagit sina liv, andra lever som papperslösa. Maria Ferm sa att hon är mycket orolig för de som blir kvar i Sverige, men också för dem som skickas till Afghanistan. I våras besökte hon Kabul och träffade flera ungdomar som utvisas dit.

-  De lever i en mycket utsatt situation och har tappat tilltron till samhället. Många av dem kom till Sverige 2015 och skulle då kunnat ha fått uppehållstillstånd, men den långa handläggningstiden gjorde att de har hunnit fylla 18 år. Det är inte ett anständigt sätt att behandla människor på, sa Maria Ferm.

I konferensen medverkade också Fatemeh Khavari, talesman för Ung i Sverige och via Skype deltog Abdul Ghafoor, grundare av AMASO, Afghanistan Migrants Advice & Support.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.