Adaktusson vill se mer stöd till Syriens kristna

"Vi måste förbereda för den dag då Islamiska staten är borta", säger Kristdemokraternas Europaparlamentariker Lars Adaktusson efter en resa till Syrien.

Under helgen reste Lars Adaktusson med medarbetare till Syrien efter en inbjudan från den syrisk-ortodoxe patriarken Ignatius Aphrem II. Resan var planerad sedan länge men sammanföll med en bräcklig vapenvila.

– Sedan EU-parlamentet antog resolutionen att klassa det Islamiska staten gör mot kristna och yazidier som folkmord har jag fått mer kontakter. Jag har träffat patriarken tidigare och i det fortsatta arbetet är det viktigt att träffa människor på plats i Syrien.

Ett av de starkaste intrycken har Lars Adaktusson fått när han mött kyrkoledare under sina resor i Mellanöstern.

– De förmedlar en stark känsla av att vara bortglömda och övergivna. Vad gör vi för att bryta den känslan?

Lars Adaktusson har svårt att hantera frustrationen som uppstår när han får höra deras berättelser.

– Det är omöjligt att inte engagera sig ytterligare.

Vad tar du med dig i ditt fortsatta arbete?

– Vi arbetar nu med att ta fram en ny resolution eller text som tar sikte på situationen efter Islamiska staten. Vad kan vi göra för att underlätta för folk att återvända till sina hem? Även när Islamiska staten är borta vågar de sig inte tillbaka.

Den syrisk-ortodoxa kyrkan har ett omfattande arbete i Syrien som både innebär nödhjälp och långsiktigt arbete. Kyrkan driver ett barnhem och får människor i arbete genom sin möbeltillverkning eller textilverkstad.

– Det är ett brett socialt arbete. Vi blev väldigt imponerade De gör ingen skillnad på människor oavsett vilken religion de tillhör. Men det behövs mer stöd och resurser, säger Lars Adaktusson.

I ett inlägg på din blogg berättar du att det finns hopp, på vilket sätt uttrycker det sig?

– Kyrkan förmedlar ett hopp i den kristna tron. Patriarken tar enorma risker när han reser runt i landet för att fira gudstjänster. Inställningen att inte göra skillnad på människor förmedlar ett hopp i sig. Det finns mycket positiva krafter mitt i mörkret.

Under besöket i Damaskus detonerade en granat nära er bil, hur påverkar det dig?

– I stunden går allt så snabbt, reaktionerna kommer efteråt. Vi i teamet pratade om det när vi kom hem och jag känner ett starkt obehag. Det var det enda brottet mot vapenvilan i den här delen av Damaskus och jag känner tacksamhet och ödmjukhet över att det gick så bra.

– Sedan är det märkligt. Människor som lever i det här reagerade knappt alls, även om det var vapenvila. Det visar vilken vardag de lever i.

Sara From

 

Fakta:

Kriget i Syrien, som nu är inne på sitt sjätte år, har skördat 300 000 dödsoffer.

Närmare 5 miljoner syrier har flytt till främst grannländerna, enligt hjälporganisationen Care

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne