500 döda i Gaza - kyrkor vädjar om fred

Den kristna biståndsorganisationen Diakonia, och resurscentret för Internationell humanitär rätt (IHL), är "djupt oroat" och vädjar om ett omedelbart eld upphör mellan Israel och Hamas.

Parterna i konflikten måste respektera den internationella humanitära rätten i alla situationer, skriver IHL.

Också Svenska kyrkan och dess internationella samarbetspartner vädjar om ett stopp på kriget. 
"En uthållig vapenvila måste vara högsta prioritet nu", skriver biskop Eva Brunne ledamot i Svenska kyrkans internationella råd i ett pressmeddelande.

Munib Younan biskop i den Evangeliska lutherska kyrkan i  Jordanien och det Heliga landet samt ordförande i Lutheska världsförbundet kräver också ett omedelbart stopp i den pågående våldsupptrappningen. Liknande uttalande gör Kyrkornas världsråds ordförande Olav Fykse Tveit samt John Nduna, generalsekreterare för ACT-alliance. De båda senare vädjar till FN att ingripa för att göra det möjligt att nå fram med mediciner och andra förnödenheter till drabbade. 

Håkan Bengtsson, direktor för Teologiska institutet i Jersusalem är just nu i Sverige, men var på plats när oroligheterna intensifierades för ett par veckor efter mordet på tre israeliska pojkar och senare en palestinsk pojke.
-Ingen kallar det här för den tredje intifadan men jag tycker mönstret påminner om de föregående, säger han.

Att Israel går in i Gaza för att försöka komma åt Hamas som är en ideologi genom att förinta ett antal personer leder ingenstans menar han.

"Det finns inga vinnare i detta. Vi delar alla de drabbades förtvivlan och ber för dem och om vishet för dem som har makt att besluta", skriver Eva Brunne i pressmeddelandet från Svenska kyrkan.

Men den israeliska markoffensiven och bombregnet över Gaza fortsätter, liksom raketbeskjutningen in över Israel.
-Vi har fått uppgifter om att nära 500 personer ska ha dödats i Gaza, säger Madeleine Dahl. Hon är nu är den enda kvarvarande på det Teologiska institutet i Jerusalem som ligger i stadens centrum och därför ett ganska lugnt område.
-Förra veckan var det flera flyglarm här men inte längre, det är mycket värre i Tel Aviv och andra platser på Västbanken, säger hon.

Hon rör sig ganska obehindrat både i staden och till andra platser på Västbanken, men påpekar att det är enormt mycket polis och militär ute på gatorna men att desto färre vanliga civila, även i Jerusalem. Gamla stan stängs helt av vissa tider särksilt runt Al Aqsa-moskéen. 
-Det finns inget som tyder på att den här upptrappningen av våldet kommer att avta, det är helt enkelt förfärligt det som sker, säger Madeleine Dahl.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som är i Mellanöstern i ett försök att få till stånd en vapenvila, fördömer de israeliska attackerna.

USA:s president Barack Obama krävde ett "omedelbart eldupphör" i Gaza och har skickat sin utrikesminister John Kerry till Egypten för samtal med regionala ledare på måndagen. I ett telefonsamtal med den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu uttryckte han oro över det ökade antalet dödsoffer.

Som en följd av det förvärrade läget har en rad antisemitiska aktioner ägt rum i till exempel Paris. Demonstranter har attackerat judiska affärsmän i förorten Sarcelles i staden. I helgen urartade en demonstration mot Israels offensiv mot Gaza, och också tidigare under den gångna veckan har affärer plundrats och synagogor attackerats.

Frankrikes inrikesminister, har Bernard Cazeneuve har i ett uttalande fördömt dessa aktioner.

 

 

  

 

Fakta: Hundratals döda

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gav i torsdags order om att marktrupper ska gå in i Gaza.

Torsdagens dödsoffer inräknade har Israels militäroperation hittills krävt minst 240 dödsoffer, enligt räddningstjänsten i Gaza. En israel har dödats av palestinska raketer.

FN-organet Ocha skriver i en rapport  att fler än 1 500 människor har skadats, att fler än 1 600 bostäder förstörts och att 900 000 människor saknar tillgång till rinnande vatten på grund av bombningarna.

 

Källa:TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.