40 kyrkor diskuterade populism och religionsfrihet

Församlingar och kyrkor kan spela en viktig roll i kampen mot populism och intolerans i Europa och de kan arbeta tillsammans med andra religioner för religionsfrihet och mänskliga rättigheter.

Det säger Göran Gunner, ordförande i Europeiska kyrkokonferensens, KEK:s, referensgrupp om mänskliga rättigheter. Han representerar Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och Sveriges kristna råd i det arbetet, han var tidigare forskare på Svenska kyrkans forskningsavdelning och är nu lärare på Teologiska högskolan i Stockholm. Göran Gunner deltog i femte upplagan av KEK:s årliga sommarskola om mänskliga rättigheter.

I år var den förlagd till Malaga i Spanien, den pågick 8 – 12 juli  och handlade om populism och religionsfrihet.

- Deltagarna kommer från olika kyrkor från olika delar av Europa. Inbjudan går ut till medlemskyrkorna, de sänder personer som arbetar med frågan eller som behöver fortbildningen, säger Göran Gunner.

- Deltagarna möttes och samtalar om mänskliga rättigheter och religionsfrihet. Denna gång deltog också representanter för judiska och muslimska grupper. Inbjudna företrädare för FN-systemet talade bland annat om religionsfriheten och hur man kan förebygga den utveckling av intolerans som kan leda till folkmord.

Från olika delar av Europa kom olika lägesbeskrivningar: Italien har en regering som är öppet populistisk, i andra delar av Europa är det grupper eller partier som står för populismen.

- Vi talade också mycket om radikal nationalism, främlingsfientlighet och auktoritetstro. Det gemensamma är att man ser detta i olika grad i olika länder, och man önskar att kyrkorna och religionerna ska kunna vare en motvikt och tala om demokrati och mänskliga rättigheter.

Man diskuterade också religionsfrihetens status i Europa. Ett hot finns på Island där ett lagförslag i parlamentet, Alltinget, föreslår ett förbud mot omskärelse av pojkar. Det förslaget har KEK agerat för att stoppa. Även rätten till religiösa byggnader diskuterades.

- Där skapar Turkiet problem för sin religiösa minoriteter. Sedan ser vi att antiislamism och antisemitism växer i Europa, på bred front.

Gör 40 personer från KEK någon skillnad på den europeiska utvecklingen?

- De representerar olika kyrkor i olika situationer och de är del av KEK:s pågående arbete med de här frågorna. Vår nästa konferens hålls i London i december, den handlar bland annat om situationen i Syrien och Irak, säger Göran Gunner.
 

Fakta: Europeiska kyrkokonferensen

Ekumenisk gemenskap med fler än 110 ortodoxa, protestantiska, anglikanska och gammalkatolska kyrkor i Europa, samt 40 nationella ekumeniska råd och kyrkliga organisationer som medlemmar. Grundades 1959 och har kontor i Bryssel och Strasbourg.

 

Kristoffer Morén

Taggar:

Ekumenik

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.