4 000 gick klimatmarschen i Göteborg

Omkring 4000 personer trotsade blåst och tidvis regn för att delta i klimatmarschen i Göteborg. - Jag är övertygad om att det djupa folkliga engagemanget kommer att påverka våra politiker, sa biskop Per Eckerdahl.

 

Klimatmarschen i Göteborg gick från Gustaf Adolfs torg till Götaplatsen och stängde för någon timme av lokaltrafiken. De många deltagarna gick fyra om fyra i ett långt tåg under olika deviser. Plakat med budskap som ”Nej till mer regn i Borås”, ”Green is the new black” och ”Flygskatt ja tack” visade att klimatfrågorna engagerar både lokalt och globalt.

Christina Berneus, miljösamordnare i Göteborgs stift, tågade under Svenska kyrkans banderoll och tyckte att det var en självklarhet att finnas med i marschen.

-        Det är viktigt att visa att vi är många som bryr oss om klimatfrågan. Vi vill ge våra politiker råg i ryggen att agera. Alla kan inte vara i Paris, men att människor samlas på så många olika håll i världen kanske kan ge en ännu större tyngd, säger hon.

Christina Berneus har varit aktiv i kampanjen Act now for climate justice som samlat in 26 500 namn för ett rättvist och ambitiöst avtal på miljömötet i Paris som startar i morgon, måndag. Det har även Diakonia-aktivisten Sandra Melin varit. Egentligen skulle hon ha varit på plats i Paris, men eftersom det råder mötesförbud så ställdes Diakonias resa in. Sandra var även med vid klimatmötet i Köpenhamn 2009.

-        Vi var så taggade då, men Köpenhamnmötet blev en flopp. Den här gången ligger det ett stort tryck på politikerna att förhandla fram ett avtal för att begränsa jordens temperaturhöjning till högst två grader. Nu har vi inte råd att vänta längre.

Emma Färdeman, även hon Diakonia-aktivist, tycker att nu det är dags att sluta snacka och börja handla.

-        Förhoppningsvis har politikerna lärt sig av sina misstag. Det får inte bli ett misslyckande till. Att det anordnas klimatmarscher runt hela världen visar på det globala engagemanget. Klimatfrågorna har inga gränser, säger hon.

Företrädare från Göteborgs interreligiösa råd, biskop Per Eckerdahl, imamen Yasser Hammoud och rabinen Peter Borenstein, betonade att deras olika religioner är samstämmiga i synen på människans ansvar att vårda Skapelsen.

-        Det här klimatmötet är kanske sista chansen för oss att slippa gå ombord på en ny ark, sa Peter Borenstein.

Per Eckerdahl tycker att det är väldigt naturligt att företrädare för kyrkan arbetar för miljön.

-        Miljöfrågorna är inte bara politiska utan i allra högsta grad andliga och etiska. De handlar om vår stund på jorden och vårt ansvar för nästa generation och för de allra fattigaste på jorden. Vi har fått uppdraget att förvalta, inte föröda vår jord.

Fredsmarschen i Göteborg var en av ett 30-tal i Sverige. Runt om i världen hölls liknande marscher på över 2000 platser i 170 länder. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice