100:de kyrkan som Fairtradediplomeras

Redbergskyrkan i Göteborg blir den hundrade Fairtrade-församlingen. På torsdag i nästa vecka hålls stor fest med diplomutdelning och underhållning. Fikat är självklart ekologiskt.

Redbergskyrkans församling har i många år sålt rättvisemärkta produkter från Sackeus. Kaffe och te som serveras i kyrkan är alltid Fairtrade-märkta.
Det är ett av kriterierna för att bli diplomerad som Fairtrade-kyrka av Sveriges kristna råd i samarbete med Föreningen för Fairtrade.
- Förutom det självklara att använda fairtrade-produkter i kyrkans verksamhet så har vi också haft en läroprocess med information om vad fairtrade är. Vi har haft samlingar då vi provsmakat produkter och visat filmer. De har varit både underhållande och informativa, säger pator Per Duregård.
Redbergskyrkan har i flera år varit med i  Fairtrade Challange, eller Fairtrade-fikat, som i år hålls 16 oktober och anordnas av Fairtrade Sverige. Till den dagen uppmanas arbetsplatser att anmäla sig till organisationenes webbsida och tala om att man använder Fairtrade-kaffe. Kyrkan är även anmäld till Fairtrade City Göteborg.
- Vi har börjat samtala med Härlanda församling, som är vår närmsta kyrka, om hur vi ska uppmärksamma Fairtrade i vårt närområde. Vi vill utöka samarbetet med handlarna och kanske göra något tillsammans för att skapa större medvetenhet kring vilka varor vi väljer.
Församlingen är mycket positiv till uppmärksamheten kring rättvisefrågorna, säger Per Duregård. Han ser engagemanget som en fortsättning på missionstanken.
16 oktober blir det alltså fest med diplomutdelning som sköts av Equmeniakyrkans Gunilla Ikponmwosa som sitter med i styrgruppen för Kyrka för Fairtrade.
Inom kort kommer ytterligare två Equmeniaförsamlingar att diplomeras, nämligen  Moheda missionsförsamling och Vintrosa missionsförsamling.
 
 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne