Stoppa utvisningarna av ungdomarna!

Unga ensamkommande flyktingar från Afghanistan fortsätter sina vädjanden om att slippa bli utvisade till det krigshärjade hemlandet.

Samtidigt kommer allt fler tecken på att säkerhetsläget i Afghanistan fortsätter att försämras. Kriget och våldshandlingarna sprider sig. Argumentet om att man kan skicka tillbaka asylsökande till vissa ”säkra” regioner i Afghanistan är inte längre hållbart. Det är uppenbart att kriget och våldshandlingarna sprider sig.

Många av de ensamkommande flyktingarna är dessutom shiamuslimska hazarer, som är särskilt utsatta för hot och attacker från såväl talibaner som grupper närstående IS. Ett antal av de yngre kommer från Iran där de levt som flyktingar utan tillstånd; de har flytt därifrån då det hotats av deportation eller tvångsrekrytering till kriget i Syrien. 

Flera av dem har inte varit i Afghanistan på många år, en del är födda i Iran. Att skicka dem till Kabul utsätter dem för särskilt stora risker då de i en rad fall inte har något mänskligt nätverk alls att anknyta till.

Läget är nu så svårt att Afghanistans flyktingminister vädjat om att Sverige skulle avbryta utvisningarna av afghanska medborgare.  Det är uppenbart att afghanska myndigheter nu inte har kapacitet att ge skydd till dem som sänds tillbaka. Det konstaterade också den norska migrationsmyndigheten nyligen.

Det går att sätta stopp för utvisningarna utan att det innebär ministerstyre, bara den politiska viljan finns. Riksdagen kan besluta om en form av amnesti för de afghanska flyktingar som nu befinner sig i Sverige. Det är inte otänkbart att ett sådant lagförslag från regeringen skulle få stöd också av Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet.

 Vice statsminister Isabella Lövin tog upp frågan om de ensamkommande afghanska ungdomarna i sitt sommartal. Hon påpekade att handläggningstiderna för de asylsökande varit extremt långa och att många yngre hinner fylla 18 år innan beslutet med följd att många fler riskerar att utvisas. ”Miljöpartiet vill ge de här ungdomarna en ny chans att få stanna i Sverige. Jag uppmanar andra partier att samarbeta med oss för att göra det möjligt”.

Denna vädjan var förstås också riktad till det större regeringspartiet. Vi är övertygade om att många socialdemokrater i landet hoppas att partiets ledande förreträdare ställer sig bakom Lövins förslag.

Vi gör det tveklöst. 

Georg Andersson

tidigare migrationsminister

 

Viola Furubjelke

tidigare ordförande i riksdagens

utrikesutskott

 

Thomas Hammarberg

tidigare Europarådets kommissioner för mänskliga rättigheter

 

Vanja Lundby-Wedin

tidigare LO-ordförande

 

Evert Svensson

 tidigare ordförande för

Broderskapsrörelsen

 • 4 Kommentarer

 • Lägg till ny kommentar
 • Thomas Kärrlander

  Visserligen har detta redan debaterats mer än lovligt mycket, men eftersom det fortfarande är lika onyanserat så känner jag mig nödgad att också fortsätta försöka öppna ögonen på de som inte kan se:

  Den här gången länkar jag till en vlogg om hur en ung tjej med familj åker på shoppingresa till Kabul från Dubai med lilla Ina från Danmark. 

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=eL0v0pwiWt0

 • Johnny Schimmel

  Det finns kanske hopp för socialdemokratin.... eller är det så att den var bättre förr när dessa personer satt vid ådrorna?

 • Brita Coutinho

  Heder åt er!
  Ni har inte sålt er för 30 silverpenningar!

 • Vivi-Anne Sundqvist

  Otaliga samstämmiga rapporter finns om bristfälliga utredningar av MV, ej tillförlitliga medicinska undersökningar och hur osäkert, farligt och grymt läget är i Afghanistan. Det är ett självklart, orubbligt krav till vår regering: Stoppa avvisningarna för de barn och unga som kom 2015 och nu lever i en inhuman mardröm!