Förlorade förhoppningar?

Försvann förhoppningarna om en gemensam framtida alliansregering i torsdags? Moderat-

ledaren Anna Kinberg Batra gick oväntat ut med budskapet att hon kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna och då även vara beredd att fälla den rödgröna regeringen redan i höst. Det som förvånar är att hon inte verkar ha förankrat detta hos de övriga allianskollegorna.

Centern och Liberalerna sade mycket riktigt tvärnej till idén.

Kanhända handlar utspelet främst om det interna spelet inom Moderaterna där alltfler röster höjts för ett samarbete med just Sverigedemokraterna. Kanske ställer Anna Kinberg Batra till med allt detta ståhej för att behålla styrningen över sitt splittrade parti, men hon ger knappast ett förtroendefullt intryck som en eventuell blivande statsminister. 

Ola Nordebo skriver på ledarsidan i liberala Västerbottens-Kuriren (20/1) att istället för en SD-stödd moderatregering finns det andra positiva alternativ. Nordebo framhåller blocköverskridande lösningar där liberala, socialdemokratiska och gröna utgångspunkter får mötas, skava mot och berika varandra. 

Om det svenska politiska landskapet kan vara lite mer öppet för nya lösningar, istället för att stirra sig blind på Sverigedemokraternas opinionssiffror, så har vi en spännande tid framför oss till valet 2018.

 

Göran Gustafson

  

 

 

  • 1 Kommentar

  • Lägg till ny kommentar
  • Thorsten Schütte

    Håller helt med. Sätt ledningarna för S, MP, C och L i konklave och släpp först ut dem när de tråcklat ihop en majoritetsregering!