Vinterkonferensen har startat

400 medarbetare i Equmeniakyrkan är just nu samlade till Vinterkonferens i Göteborg. Under tre dygn med ett digert program ges tid för gemenskap, seminarier, föreläsningar och gudstjänster.

Inbjudare till den femte Vinterkonferensen är Equmeniakyrkan, Equmenia och EqMed, nätverket för Equmeniakyrkans medarbetare. Syftet är, enligt arbetsgruppen som förberett konferensen, att ge nytt hopp, ny energi, nya idéer och tid för avkoppling, vila och gudsmöten.

Medarbetardagarna hålls på Posthotellet i centrala Göteborg och temat för konferensen är Ikläd er Kristus. Temat återkom på olika sätt i flera av samlingarna redan första dagen. Magnus Malm, andlig vägledare, påminde medarbetarna om den befrielse evangeliet ger när egna och andras krav blir för stora:

-  Du har som ledare inte ansvaret att bygga kyrkan. Det är Kristus som ska göra det. Om ansvaret skaver på dina axlar så har du hamnat under fel börda eller har en felaktig gudsbild. Ditt enda ansvar är att ikläda dig Kristus.

Kyrkoledare Lasse Svensson inledde Medarbetardagarna med en lägesbeskrivning av var han tycker Equmeniakyrkan befinner sig just nu. Det händer mycket som är positivt men det finns också stora utmaningar.

-  Vi behöver jobba mer med vår identitet, inte minst ur ett teologiskt perspektiv, men också utmanas av frågan om bredden i vår kyrka. Hur ser det ut i våra församlingar? Det finns en risk att vi blir smalare som kyrka om vi inte har vårt fokus på det som förenar.

Tillsammans med de båda biträdande kyrkoledarna Sofia Camnerin  och Olle Alkholm ledde han  en bejublad storsamling  med oväntat musicerande av de tre och en presentation av satsningar som kyrkan just nu arbetar med. Allt med glimten i ögat och många skratt.

Bland annat presenterades två utbildningar som Equmeniakyrkan och Equmenia satsar på under det kommande året: kompetensutvecklingsprogrammet och ungdomsledarutbildning. Kompetensutvecklingsprogrammet kommer att erbjuda sex olika spår, eller inriktningar, där deltagarna möts tre gånger om året för att fördjupa sig i exempelvis diakoni och omvärld, själavård och andlig vägledning eller undervisning, predikan och kommunikation. Ungdomsledarutbildningen vill stärka ungdomsledare i ett arbete som innebär allt svårare utmaningar. Tanken är att utbildningen ska erbjudas alla ungdomsledare och bekostas av kyrkan nationellt.  

Vinterkonferensen är ett tillfälle för medarbetare att träffa kolleger med samma arbetsuppgifter eller som finns i samma region. Förutom dessa gruppsamlingar bjuds på olika seminarier och föreläsningar, bland annat med Sharon Ruiz Deremdes, generalsekreterare för Filippinernas kristna råd, och Joachim  Beijmo som talar om en mer hållbar global framtid.  

Nytt för året är också satsningen på Markusevangeliet, ”temaår Markus”, som är tänkt att lyfta bibelläsandet bland kyrkans medlemmar.

Vinterkonferensen har ett gediget program som ändå inte utesluter möten med gamla och nya vänner. Tvärtom. Arbetsgruppen bakom konferensen uppmanar medarbetarna att utnyttja tiden så att det också finns utrymme för gemenskap och vila. För den som så önskar finns samtalsterapeuter på plats och möjlighet att gå meditationsvandring i den närliggande Trädgårdsföreningen.   

 

 

       

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice