Unik akademi ska utbilda ideella ledare

Bromma folkhögskola, Stockholms Musikpedagogiska institut och Teologiska högskolan Stockholm går samman och startar akademi för ledare i idéburen verksamhet. Redan nästa höst planeras ett masterprogram

— I dag tar vi ett steg i riktningen mot avancerad utbildning som har fokus på civilsamhällets särskilda villkor.

Det sa Owe Kennerberg, rektor för THS i sitt välkomsttal under lanseringen för akademin.

— Samhället, världen och förutsättningarna för att vara ledare i idéburen verksamhet förändras. Vi tror därför att det behövs bättre utbildning och bildning på det här området. Vi tror också att vi tre tillsammans har kompetens och förutsättningar att göra något riktigt bra.

Akademin, som heter Alive, ska erbjuda kurser, seminarier och konferenser och framförallt finns långt framskridna planer på ett magister- och ett masterprogram. Allt för att lyfta den ideella ledaren. Akademin har grott ur de planer som fanns på att sex högskolor skulle skapa en gemensam utbildning. Det blev aldrig av, men THS och SMI fortsatte samtalen och senare kom även Bromma folkhögskola med.

— Det är ett väldigt spännande projekt. Mötet mellan två högskolor, med helt olika utbildningstraditioner och kunskapsideal, och en folkbildning, en folkhögskola, har aldrig skett förut. Jag hoppas att det gör att vi kan skapa något som inte redan finns. Något nytt, sa Torbjörn Bådagård, rektor på folkhögskolan.

Han hoppas att akademin bland annat ska hjälpa fritidsledare att komma vidare i karriären. Många fastnar eftersom de inte har en akademisk utbildning.

— Det skulle vara fantastiskt om fritidsledare med lång erfarenhet fick sin utbildning validerad för att kunna komma in på ett masterprogram. Att det till exempel skulle räknas som ett års högskolestudier.

Under lanseringen på THS presenterades akademins syfte, bland annat med hjälp av ett antal gäster. Bland dem fanns Filip Wijkström, docent vid Handelshögskolan, Lisbeth Gustafsson, journalist och folkbildare och också Peter Örn, konsult och tidigare chef för Svenska Röda korset. Han ser en potential i Alive.

— Jag hoppas att det ska bli en plats för unga, nya ledare att förberedas för sin ledaruppgift, få verktygen och personlig mognad. Och också för gamla, erfarna ledare som behöver lära sig att tänka nytt och få sina gamla föreställningar utmanade.

Magister- och masterprogrammen kommer enligt planen innehålla kurser som Gestaltning och kommunikation, Etik och moral samt Omvärldskunskap, och masterutbildningen är avsedd att ge fördjupning inom konstnärlig, kyrklig eller social verksamhet. Det passar bra in på skolornas enskilda inriktningar med utbildningar till bland annat musiker, pastor och fritidsledare.

Lanseringens huvudsyfte var till stor del också att ta in idéer och synpunkter. Engagemanget var högt, visionerna stora och tankarna många hos besökarna. Bland annat kom kritik mot att utbildningarna verkade för akademiska — var kom folkbildningstanken in? — medan andra tyckte det andades ovanligt mycket folkbildning. Någon ville ha in mer musik, någon föreslog ett annat namn.

Sune Fahlgren, lärare och utbildningsledare för Teologiska programmet på THS, som till stor del höll i samlingen, känner att lanseringen blev otroligt inspirerande.

— Jag ser att det vi sjösatt har en stor potential. Vi möter ett behov i det civila samhället som vi inte bara kan möta på traditionella sätt. Vi måste göra en del djärva grepp och det fick vi uppslag till. Och jag känner att fanns en stor öppenhet för att vi faktiskt kan göra det oväntade.

SMI:s rektor Ian Plaude, känner att en akademi tillsammans med två skolor med Equmeniakyrkan som huvudman känns spännande.

— Vi kommer att ge varandra mångfaldsperspektiv, i alla fall flerfaldsperspektiv. Vi är inte obesläktade, frikyrkorörelsen har under många decennier fött fram talangfulla musiker och musikpedagoger som sedan sökt sig till oss.

— Men jag tror inte det är vår grundideologi som ligger bakom samarbetet. Det är vår iver att utbilda civilsamhället. Det har vi erfarenhet av allihop.

Det finns också planer på att SMI rent geografiskt kommer närmre de två andra skolorna.

— Det finns en undersökning för att flytta in här intill, men det är på idéstadiet. Och det har inte så mycket med akademin att göra. Vi hade drivit den även om det inte fanns en tanke på att flytta, sa Ian Plaude.

Joakim Lundqvist, ordförande för Equmenia, besökte lanseringen. Hans dröm är att Alive innebär att fler som ”kan kyrkan” blir duktiga på ledarskap.

— Människor som förstår vad det är att vara ledare och sedan blir duktiga strateger som kanske kan jobba nationellt i kyrkan eller inom Equmenia för att kunna grotta ner sig i vilka ledarfrågor och behov som finns.

Equmenia som är Sveriges största kristna barn- och ungdomsorganisation har nära 6000 aktiva ledare runt om i landet. Hur bra är de då på att ta hand om sina ledare?

— Jag tror vi är bättre på att ta hand om dem än utbilda dem. Vi kan absolut bli bättre på ledarfrågor och jag tror att det är avgörande för att vi ska ha friska föreningar. En förening där ledarna inte är motiverade är inte en förening som funkar.

Ett steg mot bättre utbildning är den stora satsning på ledarutbildning som Equmenia startar nationellt, regionalt och lokalt år 2017.

Nu är lanseringen av Alive gjord, men detta är bara början på en lång process. För att magister- och masterprogrammen ska kunna starta nästa höst krävs finansiering. Den frågan togs upp under lanseringen.

— Vi söker idag gudföräldrar till det här barnet. Vi söker släkt som kan vårda barnet i en härlig familj och låta det få sin egen identitet, uttryckte sig Ian Plaude.

Sune Fahlgren verkar dock inte nervös för hur pengarna ska komma in.

— THS har vuxit med att vi först har idéerna och innehållet. Sedan har vi fått lösa det ekonomiska genom statsbidrag och andra medel. Jag tror att ett viktigt steg framåt är att söka projektpengar för att göra ett pilotprojekt av det här.

AnnaSara Dahlén Gotting

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.