Tyskland möter terrorn med nya lagar

Fler poliser, snabbare utvisning av flyktingar som begår brott, och indraget medborgarskap för den som strider för terrorgrupper — så vill tyska regeringen höja säkerheten i landet. Även på andra håll i Europa höjs röster om hårdare lagar mot terror och extremism.

Den tyske inrikesministern Thomas de Maizière presenterade i dag ett åtgärdspaket som ska ge myndigheterna större möjligheter i kampen mot terror och extremism. I framtiden ska den som strider för terrorgrupper i utlandet kunna förlora sitt tyska medborgarskap, givet att personen har ett annat medborgarskap, om regeringen får sin vilja igenom.

Dessutom ska flyktingar och migranter som begår brott kunna utvisas snabbare med hjälp av nya regler, sade de Maizière på en presskonferens. Polisen bör enligt de Maizière förstärkas i fyrsiffrig storleksordning, utöver de 3 250 nya tjänster inom den federala polisen som redan tillkännagivits.

Kristdemokratiska inrikesministrar på delstatsnivå vill gå ännu längre — med 15 000 nya poliser, mer videoövervakning och förbud mot heltäckande slöja, enligt ett internt dokument som public service-bolaget ARD har tagit del av.

Något burkaförbud är inte aktuellt, enligt de Maizière.

- Ett generellt förbud för burka anser jag vara konstitutionellt problematiskt, säger han.

Både regeringens och delstatsministrarnas förslag är en direkt reaktion på de senaste veckornas attentat i Europa, säger Rüdiger Schmitt-Beck, professor i statsvetenskap vid universitetet i Mannheim.

- Det hade varit närmast häpnadsväckande om den här typen av förslag inte hade kommit. Och att de hörs från just de kristdemokratiska inrikesministrarna är helt logiskt, säkerhet har alltid varit ett centralt politikområde för CDU och CSU, säger han.

Även avskaffande av möjligheten till dubbelt medborgarskap är uppe för diskussion, något som skapat oro i den tyska regeringskoalitionen. Det dubbla medborgarskapet är en hjärtefråga för socialdemokratiska SPD, som samregerar med Merkels CDU. de Maizière vill dock inte ändra på de nuvarande reglerna.

Enligt Schmitt-Beck är förslagen snarare en form av politisk teater än ett uttryck för faktisk konflikt mellan regeringspartierna. CDU måste även parera ytterpartiet AFD:s framgångar med hjälp av konkret politik, men utan att använda sig av samma "orealistiska, primitiva" paroller, säger han.

- Det rör sig om symbolpolitik. Så snabba och oförberedda förslag kan omöjligen utgöra ett genomarbetat politiskt koncept. Det handlar om att CDU vill profilera sig som ett säkerhetsparti inför valet nästa höst.

Även på andra håll i Europa vidtas åtgärder för att möta hotet från terror och extremism. I Frankrike införde regeringen undantagstillstånd efter massmorden i Paris i november, då 130 människor dödades av jihadistiska extremister. Sedan dess har dekretet, som ger utökade befogenheter för polisen och andra myndigheter, förlängts flera gånger. Franska regeringen har också gjort det möjligt för poliser att bära tjänstevapen även när de inte är i tjänst.

I ett läge där det inte krävs mer än en lastbil eller en kniv för att genomföra ett massmord måste vi räkna med att den senaste tidens urskillningslösa dåd blir vardag, tror Rüdiger Schmitt-Beck. Då har Europas regeringar i praktiken inget annat val än att skärpa lagarna, säger han.

- I valet mellan säkerhet och frihet kommer de flesta människor att välja säkerhet. Och det vet regeringarna. Det är den största faran med terrorismen, om man ska uttala sig i mer allmänna ordalag. När demokratin urholkas inifrån.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne