Två gripna för flyktingkatastrofen

Två män som överlevde flyktingkatastrofen i Medelhavet greps när den italienska kustbevakningens fartyg förde 27 överlevare i hamn i Catania på Sicilien. De båda är misstänkta för människosmuggling.

En italiensk åklagare uppger att de gripna var migrantbåtens syriske kapten och en tunisisk besättningsman, rapporterar Los Angeles Times. De båda misstänks höra till den grupp som organiserat den ödesdigra resan.

FN-organet UNHCR bekräftade i natt att cirka 800 människor omkom i olyckan, som inträffade i söndags när fisketrålaren var på väg över havet från Libyen till Europa.

Representanter för UNHCR och Internationella migrationsorganisationen (IOM) har intervjuat majoriteten av de 27 som fördes i land av kustbevakningen i Catania. De överlevande har beskrivit hur trålaren kapsejsade efter att ett portugisiskt handelsfartyg hade närmat sig båten, vilket orsakade panik.

- Det var lite över 800 passagerare ombord, inklusive barn mellan tio och tolv år. Det var syrier, omkring 150 eritreaner, somalier. . . De hade lämnat Tripoli kring klockan åtta på morgonen i lördags, berättar UNHCR:s talesperson Carlotta Sami.

Överlevarna är från Mali, Gambia, Senegal, Somalia, Eritrea och Bangladesh, enligt FN-organet. De har förts till lokala center för flyktingar, och en vårdas på sjukhus i Catania.

Vreden över att EU inte tar sitt ansvar växer nu i Italien.

Enzo Bianco, borgmästare i Catania, anser att unionen valt att slå dövörat till för varningarna.

- Jag sade i Bryssel att vi kan få se 300-400 döda här nu i veckan. Men jag misstog mig gravt för det blev tre, fyra gånger fler. Nästa vecka ska det bli fint väder. Då kommer det ännu fler båtar och ännu fler skeppsbrott, säger han till Il Fatto Quotidiano.

Italiens premiärminister Matteo Renzi understryker att den redan katastrofala situationen riskerar att förvärras ytterligare.

- Det som nu händer i Medelhavet är mycket mer än ett skeppsbrott, det är en allvarlig humanitär kris och ska bemötas som en sådan, säger han enligt La Repubblica.

/TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.