Toppmöte om bistånd och utveckling

I dag öppnar toppmötet för bistånd i Kenyas huvudstad Nairobi. Sveriges biståndsminister Isabella Lövin finns på plats, liksom Diakonias biståndsexpert Penny Davies.

Representanter från givar- och mottagarländer, näringsliv och civilsamhälle från hela världen är nu i Nairobi för att diskutera utvecklingseffektivitet. Syftet är att försöka uppnå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Men trots att det är stora frågor som avgörs är det internationella intresset förvånansvärt lågt för processen, och risken är stor att allt fler länder inte håller vad de tidigare har lovat, skriver Diakonia i ett pressmeddelande.

– Att det bara är tre EU-ministrar, inklusive Isabella Lövin, som deltar är oroande i en tid när bistånd och utvecklingssamarbete är fortsatt viktigt, säger Penny Davies.

- EU-länderna är upptagna av sina egna agendor där det fokuseras på flyktingmottagande och nationella säkerhetspolitiska intressen, vilket leder till ett urholkat och villkorat bistånd, säger Penny Davies, vars fullständiga titel är policyrådgivare för utvecklingsfinansiering.

Det officiella dokument som ska antas under mötet, Nairobi Outcome Document, har nu en skrivning om att civilsamhällesorganisationer ska respekteras som oberoende aktörer i sin egen rätt, vilket Penny Davies är mycket nöjd med.

Andra delar av dokumentet är svagare.

– Det saknas tydliga åtaganden för parterna, det riskerar att leda till att det inte blir några konkreta åtgärder i praktiken. Det syns också en tillbakagång där givarländer tidigare har varit överens, säger Penny Davies.  

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.